pixel

Apple планира соларна ферма в Невада

apple

Източник: greentech.bg

Apple Inc обяви, че планира да построи нова слънчева ферма съвместно с NV Energy Inc за захранване на своя нов център за данни в Рино, Невада. Това е важна за компанията стъпка към целта й – нейните центрове за данни да работят с енергия от възобновяеми източници.

Apple и други технологични компании като Amazon.com Inc и Microsoft Corp, които активно изграждат и поддържат големи сървърни ферми в устрема си към „облачните“ ИТ услуги, са подложени на остри критики от еколозите заради високото потребление на електрическа енергия и други ресурси в тези центрове.

Факт е, че именно тези центрове за данни правят възможна експлозията на интернет трафика в последните години, включително стрийминга на съдържание през мобилни устройства и хостинг услугите за корпорации.

Новата соларна ферма ще осигурява енергия за електрическата мрежа на Sierra Pacific Power Co, която обслужва центъра за данни на Apple. Когато бъде изграден, соларният парк ще генерира около 43,5 милиона киловат часа чиста енергия годишно, заяви Apple в изявление.

Apple вече поддържа най-големия си център за данни в САЩ със слънчева енергия. Центърът в Мейдън, Северна Каролина, произвежда 167 милиона киловат часа енергия, еквивалентно потреблението на 17 600 жилища за една година, от 100-акрова слънчева ферма и инсталация с горивни клетки.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: