pixel

760 стари и опасни сгради заплашват столичани

stari-sgradi

В София 760 стари и полуразрушени сгради представляват потенциална опасност всеки ден за живеещите или преминаващите покрай тях столичани. Това сочи справка на Столичната община, изготвена за в. „Преса“. Най-много опасни сгради има в триъгълника между булевардите „Тодор Александров“, „Сливница“ и „Константин Величков“ – 183.

Повечето са вдигнати в началото на миналия век, но малко от тях са годни за обитаване. Тези едноетажни къщи са строени от бежанци от Македония и Източна и Западна Тракия, станали жертва на етническо прочистване в тези райони между двете световни войни. Тогава се е забранявало на прокудените ни сънародници да строят къщи. Имало обаче и вратичка в закона – ако по изгрев слънце домът има покрив, то той става законен. Така хората са си вдигали жилища буквално за една нощ. Освен тези малки бежански къщи в район „Възраждане“ има и доста по-големи постройки от началото на ХХ век, които също са запуснати. Другите райони с полуразрушени постройки са централните „Оборище“ – 91, „Сердика“ – 75, „Средец“ – 60, и кварталите „Надежда“ – 50, „Подуяне“ – 45, и Банкя – 37. Най-чисти са районите „Изгрев“ и „Илинден“, където има съответно само две и шест опасни сгради.

От общо 760 рискови сгради 469 трябва да бъдат укрепени или от тях да бъде премахнат елемент, който застрашава сигурността на пешеходците. През последната година са ремонтирани 201, съобщи шефът на дирекция „Контрол по строителството“ Влади Калинов. От януари досега са били изцяло премахнати 128 опасни сгради.

Други 34 предстои да бъдат съборени до лятото на 2015 г. Една от тях – триетажна наркоманска цитадела, разположена непосредствено между двора на основно училище „Найден Геров“ и 48-о ОДЗ „Братя Грим“ в жк „Фондови жилища“, бе разрушена до основи вчера, видя екип на „Преса“. Сагата с бившата водна кула в квартала, превърнала се в страховито сборище на бездомници, алкохолици и криминални елементи, се точи от четири години. След безброй жалби на притеснени родители и жители на района, че децата влизат непрекъснато от любопитство в сградата и е въпрос на време някое от тях да пострада сериозно, сградата бе съборена до основи с багер и хидравличен чук от работници на фирма „Хидрекс“ ООД. Тя е една от трите фирми, които имат договор с общината за извършване на тази дейност.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: