pixel

ЕК спря парите за тунела под Шипка и Западната тангента

инфрастуктурни проекти

Европейската комисия спря два изключително ключови инфраструктурни проекта за България. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ, предаде „Фокус“.

„Става дума за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и за София – Калотина Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път. С писмо от 4 октомври, ЕК уведомява Министерство на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят. Като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в ЖП сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка“, посочи Дончев.

„Проектите са на обща стойност над 131 милиона евро. Ситуацията е допълнително усложнена предвид факта, че и двата проекта вече се изпълняват. Ако въпросът не бъде уреден в следващите месеци, те ще трябва да бъдат платени с бюджетни пари“, каза още той.

„Още по-сложна е ситуацията с тунела под връх Шипка и обхода на Габрово, защото това е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС с краен срок за изграждане 2014 г.“, обясни депутатът.

„Това са първите отхвърлени апликационни форми от страна на българското правителство от ЕК. Можем да гадаем какво е било качеството на изпратената документация в Брюксел. Редно е да зададем въпросът – това некомпетентност ли е или е нарочно саботиране на проектите? Трябва да получим отговори бързо. В следващите дни и седмици трябва да бъде направено необходимото да се уредят отношенията с Европейската инвестиционна банка, да се използват и малките възможности тези проекти да бъдат спасени. Окончателното им проваляне означава не само липса на транспортна свързаност, не само факта, че няма да бъдат усвоени европейски пари, но и че вече започнати обекти трябва да се платят с пари от бюджета“, подчерта Томислав Дончев.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: