pixel

На шесто място сме по собственост на имоти

имот

България е на шесто място по притежаване на недвижими имоти на глава от населението, сочат данните на Eurostat. Първото място в класацията е за Румъния с 96.6% собственост. На втора позиция остава Литва с 92.3%, а бронзовият медал е за Хърватия – 92.1%. Четвърти и пети са съответно словаците и унгарците, с 90.2% и 89.9%. За България този процент е 87.2%.

В класацията се наблюдават и някои аномалии, като например това, че Швейцария е с най-нисък процент на собственост, въпреки че там живеят едни от най-богатите хора на планетата. Там собственост има 43.8% от населението. Германия също е с нисък процент собственост – 53.5%, както и Австрия – 57.5%.

Под средния за Европа процент (70.9%) притежаване на недвижима собственост, са французите, холандците, датчаните, британците, както и жителите на Люксембург, Швеция и Ирландия.

Различията в процента собственост се дължат предимно на исторически и културни фактори. Така например, високото ниво на наемателите във Федералната република е свързан с особености на германския манталитет. „В Германия притежаването на недвижим имот не се смята за престижно дотолкова, доколкото собствениците не могат да бъдат мобилни и се задължават да стоят на едно място или ако им се наложи да се преместят да живеят в друг град това ще им е трудно, тъй като ще трябва да продадат жилището в единия и да купят в другия. Банките също така станаха по-предпазливи при отпускането на ипотечен кредит и вече искат 30%-40% самофинансиране”, обясняват местни брокери. За разлика от Германия, във Франция притежаването на недвижим имот се разглежда като сигурен начин за вложение на придобитите средства. Цените на имотите там растат по-бързо от доходите на населението. Трудно е да се купи апартамент или къща от първичния пазар. Почти във всички региони на Франция търсенето превишава предлагането.

Въпреки, че по време на бума на пазара на недвижими имоти, ипотечното кредитиране набра скорост, в държави като България и Румъния то остава на доста по-ниско ниво, отколкото в редица западноевропейски държави, отчитат от Eurostat.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: