pixel

306 млн. евро за ремонт на жп линията Русе – Варна

жп линия

„306 милиона евро ще бъдат инвестирани за реконструкция и модернизация на първата жп линия у нас – Русе – Варна“, обяви при посещението си в Русе директорът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Стилян Кротнев, цитиран от „Русе нюз“.

Според Кротнев това ще е първото и цялостно обновяване след 1886 година, когато е построена за първи път жп линията. Той обясни, че за последните 147 години са правени само частични подмени на някои елементи при отстраняване на повреди и аварии.

Железопътното трасе от 232 км. осъществява най-пряка връзка между пристанище Русе и пристанище Варна, както и между общоевропейски транспортни коридори VІІ и VІІІ. Днес средната скорост по това трасе е 40-50 км/ч. След реконструкцията максималната скорост ще е 130 км/ч, а средната – 70 км/ч. Проектът е разделен на два лота: Русе-Каспичан с дължина от 135 км, Каспичан-Варна – 97 км. Очаква се реконструкцията да бъде извършена през плановия период 2014 – 2020 г.

Реализирането на проекта ще даде възможност за комбиниран превоз на стоки и товари от река Дунав към Черно море и Турция и ще подпомогне значително развитието на интермодалния транспорт

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: