Siemens България и ХТМУ със споразумение за сътрудничество

Siemens

Споразумение за сътрудничество подписаха Siemens България и Химикотехнологичния и металургичен университет – София (ХТМУ). На подписването на документа присъстваха главният изпълнителен директор на Siemens за България и Северна Македония д-р инж. Боряна Манолова, ректорът на ХМТУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, представители на катедра „Автоматизация на производството” и на направление Дигитални индустрии на Siemens.

Договорът цели развитие и насърчаване на директните контакти между ХTМУ и Ѕiemens България в oбpaзoвaтeлни, научни и практически oблacти oт взaимeн интepec. Сред обсъдените инициативи е предоставяне на cтaжoвe зa cтyдeнти oт ХTМУ в компанията, обновяване на лабораторията по автоматизация с модерно oбopyдвaнe на Siemens, адаптиране на учебното съдържание към нуждите на бизнеса, засилване на сътрудничеството в областта на процесната автоматизация и дигитализацията и други.

„За Siemens като глобален технологичен лидер партньорството с академичната общност е от ключово значение. Ние имаме изградени дългогодишни взаимоотношения на доверие и подкрепа с най-големите технически университети в страната. Радваме се, че днес имаме възможност да положим основите на едно още по-мащабно и фокусирано сътрудничество с ХТМУ като едно от водещите висши учебни заведения в страната“, отбеляза д-р инж. Боряна Манолова.

Проф. д-р инж. Сеня ТерзиеваЖелязкова сподели, че през последните години са свидетели на все по-засилен интерес от страна на студентите към специалността „Автоматизация на производството“. „Едно такова партньорство не само ни предоставя достъп до съвременни технологии, които допринасят пряко за повишаване качеството на подготовката на студентите, но и създава тясна връзка между учебната програма и реалните нужди на бизнеса“, заяви ректорът на ХТМУ.

По-рано направление Дигитални индустрии на Siemens България достави модерно оборудване за лабораторията по автоматизация на ХТМУ. То включва 2 бр. индустриални контролери от фамилията Simatic S7-1500 (CPU 1512C-1 PN) в комплект с входно-изходни модули и аксесоари, 1 бр. индустриален панел KTP700 Basic заедно с индустриален комутатор (суич) Scalance, както и софтуера за програмиране TIA Portal STEP 7 Professional v16 . Проектът е в рамките на програмата „Siemens Automation Cooperates with Education” и цели да предостави на студентите достъп до най-съвременно оборудване в областта на дискретната автоматизация.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: