pixel

Японците са готови да тъкат соларни платове

соларни платове

Източник: greentech.bg

Само ден след като се разчу за успешните опити на американски учени да създадат нов тип оптично влакно, което може да се използва за фотоволтаични тъкани, японците се похвалиха, че са почти готови да тъкат соларни платове.

Дрехи, които могат буквално да осветяват пространството наоколо, бяха показани от японски изследователи, които заявиха, че платът от слънчеви клетки в крайна сметка ще може да позволи на тези, които ги носят, да черпят енергия в движение.

Новата тъкан е направена от ултра-тънки слънчеви клетки, изтъкани на плат. Тези клетки в обозримо бъдеще ще могат да захранват мобилните телефони на хората, както и друга дребна електроника – само благодарение на наличния пуловер или панталон.

И в този случай създателите на иновацията си признаха, че имат работа за вършене, преди да пуснат на пазара новия вид тъкан.

„Все още има неща за решаване, предхождащи пускането на продуктите на пазара, като например покритието за проводящите жици и подобряването на издръжливост на плата“, каза служител в Индустриалния технологичен център в централнояпонската префектура Фукуи. „Но вече сме във връзка с редица производители на електроника, на оборудване за слепи и други, които проявиха интерес към нашето изобретение“.

Центърът е разработил плата съвместно с фирма за слънчеви клетки от Киото и други частни фирми, каза представителят.

Слънчевата енергия привлича все по-голямо внимание в Япония след равносметката на страната от миналогодишната ядрена криза и новия стремеж на страната да се насочи към безопасните и екологични алтернативни източници на енергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: