pixel

Турция може да се откаже от Набуко

набуко

Източник: publics.bg

Турция може да се оттегли от проекта за газопровода „Набуко“, предназначен да доставя газ от Каспийско море до Западна Европа, но няма да направи първата стъпка към това.
Предположението направи днес заместник-министърът на енергетиката Метин Килджи, цитиран от агенция Франс прес и БТА. „Никога няма да сме от страните, които да се откажат от проекта преждевременно“, подчерта той.
Килджи все пак подчерта нетърпението на Турция пред твърде дълго проточващия се според него проект. Газопроводът „Набуко“ има за цел да пренася около 30 милиарда куб. м газ годишно от Каспийско море към Европа. Той трябваше първоначално да свързва Турция с Австрия през териториите на България, Румъния и Унгария, с дължина 3900 км.
Проектът срещна много проблеми, сред които липсата на потенциални доставчици на газ, което неколкократно забави началото на строежите.
Германският енергиен концерн RWE вече обяви, че се оттегля от участие в проекта за газопровод „Набуко“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: