pixel

Президентският дворец в Анкара e незаконен

ankara

Върховният съд на Турция постанови, че строителството на дворец със 1100 стаи за президента Ердоган е незаконно, тъй като комплексът е изграден на територията на природен резерват.

Резиденцията Ак Сарай (Белият дворец) е разположени на 210 000 кв.м. Състои се от основна сграда и два тракта с офиси от двете ѝ страни. Вътрешният двор е окъпан в зеленина, сред която има внушителни фонтани и джамия, която по непотвърдени данни може да побере 5000 души. Въпреки, че външно дворецът не привлича погледите с някаква помпозност, то зад стените му се разкриват османските мотиви с цялата си пищност. Работната зона на турския президент се състои от шест огромни приемни и овален кабинет. Всичко е много добре шумоизолирано, както е използвана и най-модерната защита срещу подслушване, съобщава fakti.bg.

Задължителен „атрибут” за подобен дворец е противобомбеният бункер, както и специални зони за защита при нападение от химическо оръжие и подземни тунели. Сградата беше обект на много критики, не само поради статута на земята, на която се намира, но и факта, че инвестицията надхвърля 500 млн. USD.

За момента остават неясни какви ще са последствията за Ердоган от решението на съда. През 2013 г. се оказа, че по крайбрежието на Бодрум има редица незаконни постройки. Тогава Ердоган (към тогавашния момент бивш премиер) обиколи района и се обяви за премахването им.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: