pixel

20 млн. лв за туризъм във Велико Търново

veliko turnovo

Над 20 млн.лв ще бъдат налети през идните няколко години за развитието на туризма във Велико Търново. Основната цел е да се създадат нови атракции и да се увеличи продължителността на престоя на гостите в старата столица.

Кмеството чака 8 млн.лв, за да превърне брега на река Янтра в зона за забавления и отдих. Проектът за улица „Крайбрежна“, за който се говори от над 3 десетилетия ще бъде финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Разработката е обща с румънския град Александрия. „Ще има плаж, паркови зони, велоалеи, спортни площади, крайречни заведения. Два панорамни асансьора ще качват туристите до главната улица, а междинна спирка ще е живописната улица „Гурко“. Още 6 млн.лв ще бъдат осигурени по ОП „Региони в растеж“ за лифта от Балдуиновата кула до архитектурния резерват Арбанаси“, обясниха от общинската управа на болярския град, съобщава trud.bg.

За крепостта Трапезица вече са осигурени 2,5 мл.лв. от Азербайджан. С 1,5 млн.лв от Норвегия ще бъде реставрирана средновековната „Шишманова баня“. 1 млн.лв ще бъде вложен в разширяването на Мултимедийният посетителски център със силиконови фигури на персонажи от Второто българско царство.

„Близо 730 000 лева са нужни за ремонти по Царевец, чиито зидове вече се рушат, както и за реконструкции на покриви на няколко храма и музеи“, допълват от кметството в старата столица.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: