pixel

Подписват за газовата връзка със Сърбия

газопровод

Източник: publics.bg

Министър-председателите на България Бойко Борисов и на Сърбия Ивица Дачич ще подпишат в Брюксел меморандум за разбирателство по проекта за изграждането на двупосочна системна газопроводна връзка между двете държави, съобщи БТА.

Церемонията ще се състои в Европейската комисия (ЕК), в присъствието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
ЕК определя връзката като стратегическа, тъй като ще допринесе за сигурността на доставките на газ за двете страни. Комисията отбелязва, че България и Сърбия бяха сериозно засегнати през 2009 г. от прекратените газови доставки.
Новата връзка ще улесни работата на енергийния пазар в целия регион. Тя е част от концепцията на ЕК за газов пръстен на енергийната общност.
Газопроводът ще бъде с дължина от около 180 километра и с годишен капацитет от 1,8 милиарда кубически метра гориво. Очаква се проектът да струва около 100-120 милиона евро.
В съобщение на комисията се уточнява, че жизнеспособността на проекта е била доказана от проучвания по инвестиционната рамка на ЕС за Западните Балкани и Европейския фонд за регионално развитие.
Предвижда се за строежа да бъде осигурено европейско финансиране.
Началото на изграждането на връзката е насрочено за юли 2014 г., а влизането в действие на газопровода се очаква до края на 2015 година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: