pixel

19-годишен българин спечели 1 млн. лв. инвестиция

lubomir ianchev

Любомир Янчев вероятно е най-младият предприемач в България, който ще управлява капитал от 1 милион лева. Неговата компания Melissa Climate, която той създава още докато е ученик, получи финансиране за развитие на чужди пазари.

Компанията, основана преди година, произвежда и продава устройство за интернет контрол на климатици, което обещава до 25% спестяване от консумираната енергия.

Българската фирма получава своето финансиране от два инвестиционни фонда – Eleven, по европейската програма за развитие на малък и среден бизнес „Джереми“, както и от Rosslyn Capital – български инвестиционен фонд за развитие на по-късен етап.

Фирмата планира да навлезе основно в Турция, Испания, Италия и Гърция, като най-големи пазари, но ще продължи да продава и в България.

Българският екип разработи устройство, което позволява управлението на климатик от всяка точка на света. Всичко, което необходимо на потребителя е неговия смартфон. Устройството не изисква професионална инсталация и работи с всички марки и модели климатици.

Базирайки се на местоположението на потребителя, Мелиса решава кога и как да нагласи температурата у дома. Например, когато потребителят не си е удома вкъщи, тя поддържа различна температура, а когато разбере, че се прибира, включва климатика. Умният алгоритъм позволява до 25% намаляване на разходите за консумация на електроенергия на климатика.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: