pixel

Златанова: Странно е защо София не подписва за завода за боклук

zlatanova

За мен е странно защо Столична община не пристъпва към подписване на договора за завода за отпадъци, защото наистина това увеличава опасността от загуба на средства. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

„Има време договорът да се подпише до края на годината. Разбирам, че Столична община не е подписала договора за завода за боклук. Процедурата беше проверявана няколко пъти от Комисията за защита на конкуренцията, от Върховния административен съд. Всички процедури като бенефициент, като възложител на обществени поръчки са извършени от Столична община. Тук няма никаква роля нито Министерство на околната среда и водите, нито аз като вицепремиер по еврофондовете”, добави Златанова, цитирана от „Фокус“.

Тя каза още, че в момента се анализира ситуацията средствата по Оперативна програма „Околна среда”. „Европейската комисия ни помоли да се върнем 3 години назад по всички проекти, анализира се, правят се повторни проверки на всичко, за да видим какъв е размерът на потенциалните щети и да видим как може управляващият орган да отстрани много бързо грешките в работата си, където имало такива, за да уверим ЕК, че всичко вече е изрядно и да можем да възстановим плащанията в началото на следващата година”, посочи вицепремиерът.

За оценката от ЕК за България по отношение на 7-годишния мониторинг на правосъдие и вътрешен ред Златанова каза, че мониторингът ще отпадне, когато България изпълни шестте показателя. „Предишният доклад на ЕК, който обобщаваше мониторинга от 2007 г. насам, не даваше поводи да се надяваме, че мониторингът може да бъде прекратен в близко бъдеще. 7 години са много правителства, партии, парламенти, магистрати. Всички сме в полезрението на тези оценки. Много бих искала да не се политизира, защото от прехвърляне на отговорност между институциите стигнахме до този мониторинг. Най-важното е да се извадят подходящите изводи и да пристъпим сериозно към изпълнение на техните препоръки”, обясни Зинаида Златанова.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: