Българите купуват малки жилища, но с добро местоположение

jilishta

Купуваме малки жилища, но задължително с добро местоположение. Изводът е на брокерите на недвижими имоти. Българинът държи на новото строителство и добрата инфраструктура. А хит на пазара тази година са земеделските земи.

През последните два месеца брокерите не отчитат сериозно движение на пазара. Оптимизмът в първите три месеца на годината се сменя с песимизъм, породен от политическата ситуация в страната.

За жилищни имоти сделки се сключват основно с ипотечни кредити. Клиентите с готови пари за покупка на жилище са много малко, а парите, с които купуват, обикновено са придобити от продажба на друг техен имот.

Предпочитани са малки монолитни жилища – старо или ново строителство, но задължително с Акт 16. Клиентите държат на добрата локация и добрата инфраструктура на имота.

Сделките със земеделски земи отбелязват най-голям ръст в периода на кризата. Причината за интереса е ниската им цена – между 300 и 600 лева за декар. Предпочитат се земи, отдадени под аренда, при доходност от около 30 лева от 1 декар годишно.

Най-търсени по Черноморието са големите и луксозни имоти – къщи и апартаменти, които през последните няколко години са с до 30-40% по-евтини. Апартаменти в курортите купуват предимно руснаци, латвийци и естонци. Те инвестират в малки жилища, а цените на новото строителство варират от 500 до 1000 евро на квадрат.

„Купуват и лятото, и зимата. Ето сега по празниците всички колеги, които работят с руснаци, чакат клиенти, които идват да почиват тук и междувременно съответно си търсят апартаменти. Така че криза по Черноморието определено няма”, обяснява Яна Велева.

Огромен проблем при тези имоти остава инфраструктурата. В Бургас се търсят по-евтини и по-малки апартаменти. За повечето хора, обаче, новото жилище е лукс.

Практиката да се купува „на зелено“ остава в миналото, смятат брокерите. Интересът в по-малките градове е за жилища, завършени „до ключ“.

Източник: btvnews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: