Жури гледа проектите за Борисовата градина

borisova gradina

Журито за оценка на седемте проекта за устройствена концепция за Борисовата градина започна работа. Партия „Зелените“ иска прекратяване на конкурса. За председател на журито беше избран ландшафтен архитект Пенчо Добрев от Камарата на архитектите в България.

Предстои участниците да защитят проектите си пред журито на следващите три заседания, предаде БНР.

Победителят трябва да стане ясен до 30 юли.

Граждански организации се надяват на обществено обсъждане, но засега единствено са приети становищата им по проектите.

Според хората, които ежедневно се разхождат в Борисовата градина, не е нужна нова визия, а ред и чистота.

Петко Цветков от партия „Зелените“ каза по БНР, че конкурсът трябва да бъде прекратен: Липсват ясни критерии за запазване и поддържане на парка именно като паркова площ. Всичко се оставя в ръцете на архитектите, които биха могли да предложат и застрояване.

В документацията липсва ясна гаранция или изискването да не се предвижда по-нататъшно застрояване на Борисовата градина. Липсва и критерий в оценката за съобразяване с Наредбата за поддържане на зелената система на София.

Петко Цветков подчерта, че разчитат на активното гражданско общество да не се стигне до застрояване в Борисовата градина, но не виждат отговорността на Общината за превантивни действия в тази посока.

Главният архитект на София Петър Диков посочи, че три години е отнело установяването на собствеността и статута на отделните части на Борисовата градина:

Това, което провеждаме като конкурс, не е избор на проект, това е избор на екип, който ще трябва да разработи върху неговата идея, с всички забележки, които ще каже журито и мненията, които се събраха от гражданите.

Това е проект, който ще трябва да мине по цялата демократична процедура на обществени обсъждания, на събиране на мнения на граждани и професионалисти, на разглеждане в Общински съвет със съответните корекции.

Да бъде утвърден и да може последващите действия на Общината да бъдат в посока на реализацията на идеите, за които настояват и повечето граждани- осветление, добра поддръжка на настилките, чешмички, пейки, да се осигури невъзможност за масово навлизане на автомобили в Борисовата градина, обясни главният архитект.

Според арх. Диков, Борисовата градина трябва да бъде опазена и развита като главен градски парк на столицата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: