Къде се използва тисовото дърво и до днес

тисово дърво

Тисовото дърво се използва от хиляди години. Европейските тисови дървета (Taxus baccata) са много специални за градинарите. Това е единствената иглолистна дървесина, която може да се подрязва и освен това няма смола.

Как изглежда европейският тис?
Тисовото дърво има поразителна сърцевина: оранжево-червено до почти тъмно червено. Изложено на въздух, то потъмнява още повече и става оранжево-кафяво или червено-кафяво, често с лек лилав блясък. Годишните пръстени се виждат лесно, което прави шарката много атрактивна. Въпреки тези пръстени, тисовото дърво е много фино и хомогенно.

Какви свойства притежава тисовото дърво?
Тисовите дървета растат на височина до 20 метра, често са разклонени и могат да имат стволове с дебелина от 60 до 80 сантиметра – понякога дори по-дебели. Тези дървета растат много бавно и могат да живеят до 3 000 години. Това свойство гарантира, че дървесината е твърда, тежка и здрава, но в същото време еластична и жилава. Сърцевината е особено устойчива на натиск и е твърда, докато беловината е еластична и може да издържи на опън.

Тисовото дърво едва се изкривява, когато изсъхне и следователно губи много малко обем. Тисът също е много лесен за боядисване, пробиване или обработка на струг. Дървесината е отнесена към клас 2 на издръжливост и е изключително устойчива на атмосферни влияния и на гъбички. Тези свойства правят тисовото дърво перфектно за майсторите.

Добре е да знаете:
Тисовите дървета са много отровни и съдържат – с изключение на червената пулпа на семената – силно токсични таксини. Въпреки това, техният дял в самата дървесината е много малък и по-голямата част се съдържа в семената и иглите.

Къде се използва тисивото дърво?
Тисовото дърво се използва от каменната ера. Йоци е имал лък и дръжка за брадва, изработени от тисово дърво. Дори през Средновековието тисът е бил предпочитаното дърво за лъкове и арбалети. Дългият лък на Робин Худ, както и всички дълги лъкове по това време, е бил направен от тис. През тази епоха търсенето е било толкова голямо, че тисовите дървета са почти или напълно унищожени в много части на Централна Европа и днес едва ли можете да намерите стари тисови дървета. Затова не е чудно, че тисовата дървесина днес се среща рядко, а в Германия е под закрила на закона и се използва само за специални приложения.

Поради свойствата си, тя все още се търси, но не се обработва индустриално. Тисът се използва като струговано дърво, за маркетри или фурнири в производството на мебели, за производство на музикални инструменти и всякакви малки струговани инструменти и резби. Дървесината на тиса е само леко отровна, но не трябва да се превръща в нищо, което по-късно ще влезе в контакт с устата. Лъжицата от тисово дърво например не е добра идея.

Какво струва тисовото дърво?
Дори и да е популярно като дърво за струговане, тисовото дърво рядко се търгува в големи количества и струва до 4 000 евро на кубичен метър, ако е с добро качество и размер. Това е много повече от повечето други видове дървесина и двойно повече от цената на дъба.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: