pixel

Зелен оазис по улиците на Париж

paris

Париж ще бъде доста по-зелен. Jacques Ferrier Architecture (JFA), Chartier Dalix Architectes и SLA Landskab спечелиха международния конкурс „Преизобрети Париж“. Това те направиха  с концептуалния си проект „Многопластовият град“ – предложение за втъкаване на градско земеделие и много зеленина в ринговия булевард на града – Boulevard Peripherique. Мрежата от градини би трябвало да сближи хората и природата, допринасяйки както за по-чистия въздух, така и за разкрасяването на мегаполиса.

paris

Стартиран от кмета на Париж Ан Идалго, „Преизобрети Париж“ е градски конкурс, който си постави за цел да промени начина, по който парижани живеят, работят и се забавляват в 23 ключови обекта из града. 23 победителя бяха избрани за всяко от тези места. Много от тях включват световноизвестни архитекти и студиа като например Соу Фуджимото и Дейвид Чипърфийлд. „Ние отправихме покана за представяне на иновативни градски проекти, за да променим представите си за това, което Париж може да бъде утре“, заяви Идалго. „Победителите ще имат възможност да закупят или наемат терените, за да реализират своите проекти, като същевременно се провежда градски експеримент от несравним мащаб“.

paris

„Многопластовият град“ на JFA вкарва много зеленина в центъра на Boulevard Peripherique. В средата на кръговото шосе има група от сгради със смесено предназначение, които ще бъдат свързани чрез извита и озеленена покривна пътека. Структурите ще бъдат покрити с градска ферма и градина, достъпни за широката общественост. Градината ще е посветена на задачата да отгледа първата реколта Парижки чай. Наред с озелените си покриви сградите ще имат залесени тераси на всеки етажq съобщава greentech.bg.

От JFA определиха проекта като „сграда, която е единствена по рода си, но в същото време с дълбоко уважение към контекста, в който се намира“. Те изразиха увереност, че проектът им ще се ще се впише в мащабите и атмосферата на Париж.

paris

мвтмвнтмвнт

paris

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: