pixel

Затварят ”Патриарх Евтимий” за 16 месеца заради метрото

metro

Нова организация на движение се въвежда заради строежа на третата линия на метрото от 9 март. Затварят Попа. На 31 юли ще е готово разширението до „Хладилника“.

Разширението на втората линия на метрото ще бъде завършено още в края на юни, а през юли ще бъдат извършени комплексните изпитания по трасето. Това  съобщи  кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на място днес довършителните работи на метрото до кв.“Хладилника“.

Строителството на отсечката започна през август 2014 г. и включва трасе с дължина 1,3 км и една метростанция – „Витоша“ с общо шест изхода. Стойността на участъка е 11 млн. евро, включен в програмния период 2014-2020 г. на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

В момента се завършват конструкциите на метростанция „Витоша“, изграждат се релсовите пътища, архитектурното оформление на станцията, завършват се конструкциите на подлезните части, поставя се оборудване – ескалатори, асансьори, кабелни мрежи, отбеляза столичният кмет.

По думите й с пускането на новия участък се очаква още над 20 хиляди души дневно да използват най-екологичния и модерен градски транспорт. В района на отсечката между бул. „Вапцаров“, ул. „Сребърна“, ул. „Х. Ибсен“, ул. „Филип Кутев“ попадат общо над 120 жилищни блокове и над 50 търговски и офис сгради.

Затварят „Патриарх Евтимий“ за 16 месеца

Заради строителството на третия лъч на метрото от 9 март се измества трасето на тролейбуси с номера 2 и 9 от бул. „България“ по ул. „Григор Начевич“.

От 16 март трамвай номер 6 ще се движи от Петте кьошета, вместо в посока „Лозенец“, до последната спирка на трамвай 1 в кв. „Иван Вазов“. Това се налага, защото трябва през тунела да бъде пуснато автомобилното движение, отбеляза кметът Фандъкова.

След 20-ти март започва затваряне на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Гоце Делчев“ и ул. „Житница“. Това са трите станции, при чието строителство ще има цялостно затваряне на движението, каза кметът.

На тези места – в началото и края на бул. „Патриарх Евтимий“, както и на пазара „Красно село“, се предвижда изграждането на три метростанции.

Двупосочно ще се извършва движението по бул. „Васил Левски“ и в тунела под НДК, съобщава dir.bg.

Затварянето в района на „Патриарх Евтимий“ и бул. „Васил Левски“ при кино „Одеон“ ще продължи 1 г. и 4 месеца.

За това време ще бъдат изградени стените и покривните плочи на станциите. Отдолу ще продължи работата по останалите конструкции. Това е максимално съкратения срок, обясни директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

По станцията в „Красно село“ ще се работи на части. Единствено ул. „Житница“ ще бъде затворена за по-дълго време, бул. „Гоце Делчев“ ще бъде отворен още през тази есен. Бул. „Цар Борис Трети“ няма да бъде затварян по време на цялото строителство, а само частично стесняван, каза още директорът на „Метрополитен“.

Строежът на трета линия на метрото стартира миналия месец. Първите 7 метростанции от „Малък градски театър зад канала“ до „Красно село“ трябва да са готови в средата на 2019 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: