Започва строителството на газопровода от Добрич до Силистра

газопровод

Източник: cross.bg

Първа копка за строителството на газопровода от Добрич за Силистра ще направят утре изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Кирил Темелков и областните управители на Силистра и Добрич Николай Димов и Желязко Желязков, съобщиха от Областната администрация в Силистра.

Избрана е площадката за изграждане на Автоматична газорегулираща станция в землището на силистренското село Калипетрово. Газопроводът е с дължина 80 километра и капацитет за пренос на 100 000 м3/час. Проектът се финансира от Международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване и развитие с 9 214 000 евро. Съфинансирането от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД е 3 070 000 евро.

Предвижда се газификация на общините Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра, които са по трасето на газопровода. Очаква се домакинствата да намалят разходите си за отопление и битови нужди с близо 35 на сто. Потенциалните индустриални потребители само за Силистра са 26, а обществените – над 60.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: