pixel

Започва строежът на „Южен поток

Южен поток

Източник: btvnews.bg

Започва строителството на газопровода „Южен поток”. Символичното заваряване на първите тръби ще стане днес в района на руския град Анапа в Краснодарски край. На церемонията ще присъства президентът Владимир Путин.

Маршрутът на „Южен поток“ минава от руското пристанище Джубга до Варна, а от България тръбата ще продължи през Сърбия, Украйна и Словения за Италия. Дължината на черноморския участък ще бъде над 900 километра, а максималната дълбочина – повече от 2 км.

Предвижда се капацитетът на съоръжението да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно. Общата стойност на проекта „Южен поток“ се оценява на 16 млрд. евро.

По план строителството трябва да завърши след 3 години, а доставките на синьо гориво за Европа се очаква да започнат в началото на 2016 г.

От българска страна първа копка в Анапа ще направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Реализацията на проекта се придвижи напред с подписа на България под окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода на българска територия. На 15 ноември под договора се разписаха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер. Тогава България получи и отстъпки в цената на доставяния руски природен газ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: