pixel

Започва ремонт на опасните мостове по „Тракия“ и „Хемус

За 43 млн. лв. три фирми ще ремонтират опасните мостове по автомагистралите

Държавата отдели 43 млн. лв. за ремонт на трите опасни моста по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Ще работят три фирми.

На 5 юни т. г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви процедура на договаряне с обявление за възлагане на обществена поръчка за „Определяне на изпълнител за проектиране и извършване на аварийни ремонтно-възстановителни работи на два виадукта на АМ „Тракия“ и един на АМ „Хемус“.

Това са виадукт „Вършилата“ и съоръжението преди с. Церово на автомагистрала „Тракия“ и „Бебреш“ преди тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“.

За първия виадукт на „Тракия“ обществената поръчка ще бъде възложена на Сдружение „Геострой – Мостремонт 97 – Пътстрой 92“, а предложената цена за изпълнение на договора е 5 990 178,78 лв. без ДДС.

За втория виадукт при км 67+027 на АМ „Тракия“ – спечели австрийската „Порр Бау“ ГмБХ с предложената цена е 7 249 562,30 лв. без ДДС.

За виадукта при км 30+874 на АМ „Хемус“ – поръчката се възлага на „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, с предложена цена 12 923 567,21 лв. без ДДС.

Ремонтите ще започнат тази есен и трябва да приключат за година и половина.

Десет фирми бяха подали документи за участие в обществената поръчка през юни. Имаше кандидати от Италия, Германия, Франция и Русия.

Трагичното състояние на мостовете привлече вниманието на управляващите след силното земетресение в Перник на 22 май и пролетните наводнения. Тогава правителството получи категорична подкрепа от парламента за незабавни ремонти на силно засегнатите опасни мостове и виадукти.

Тъй като в цялата страна има много подобни съоръжения, за които не са полагани грижи от повече от 30 години, Министерство на финансите е пресметнало, че за цялостен ремонт на всички мостове в страната ще са необходими 200 млн. евро.

Източник: vesti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: