pixel

Започва изграждането на тунел под Шипка

тунел

Източник: 24chasa.bg

Президентът Росен Плевнелиев ще направи първа копка на обходния път на Габрово. С това ще се постави началото на изграждането на тунел под Шипка Церемонията ще започне в 11:30 часа край пътен възел „Поповци“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Проектът е на стойност близо 93 млн. лева и предвижда изграждането на обходен маршрут с дължина 23 км в Габрово. Той се финансира по Оперативна програма „Транспорт“, Кохезионния фонд на ЕС и от националния бюджет.

На церемонията ще присъства и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Проектът „Обход на град Габрово“ ще се изпълнява в две фази. Първата фаза, чието начало е днес, включва строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 с дължина 3 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под Шипка.

Втората фаза, през която ще се извърши строителството на самия трикилометров тунел, ще се осъществява през следващия програмен период – между 2014 и 2020 г., когато от еврофондовете ще бъдат осигурени около 150 млн. евро за него.

Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум ПСВТ, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Срокът за изпълнение на проекта е 540 календарни дни.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

С изграждането на тунел под Шипка ще се осигури най-доброто трасе, пресичащо Стара планина. Ще се улеснят транспортните връзки между областите в Централна Северна България – Ловеч, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, и тези от Централна Южна България – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: