pixel

Започва изграждането на помпена станция във Варна

варна

Източник: vestnikstroitel.bg

Започва изграждането на канализационната помпена станция и тласкателя „Акациите” във Варна. Станцията е част от мащабната модернизация на Пречиствателната станция за отпадни води в града, съобщи БНТ.

След година – до юни 2014-та година, станцията трябва да заработи и пускането й ще облекчи работата на пречиствателните съоръжения по крайбрежието. Главната цел на проекта е опазване на водите на Черно море, като се подобри пречистването на отпадните води и се намали съдържанието на азот и фосфор. Колекторът ще предотврати преливането на недостатъчно пречистени отпадъчни води в морето от колектор „Чайка“, които причиняваха пробемите на Южния плаж през последните години.

“След направени проучвания се стига до извода, че трябва водата, битовата, оттука да се изтласква директно към пречиствателна станция Варна, за да не влиза в смесената канализация, която минава през цялата централна градска част… и най-вече замърсяването става в часовете, когато има голяма консумация на води и то е най-голямо през месеците юли и август, когато е активният туристически сезон”, заяви Дарина Йорданова – ръководител на проекта.

Замърсяването на зоната за къпане досега залагаше екобомба по крайбрежието на Варна и вредеше на местния туризъм. Тласкателят ще гарантира чистотата на плажовете. Целият проект е на стойност 41 милиона лева, близо 3 милиона са от местния бюджет. По него работят община Варна в партньорство с Аксаково и Белослав, както и ВиК-Варна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: