pixel

Започна традиционният строителен форум на КСБ

голосов

„Особено ми е приятно, че един форум, който направихме за първи път преди три години вече стана традиция. Това спомага за по-добрия диалог между държавата и бизнесът”, заяви при откриването му инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Форумът е на тема „Строителството през 2014 г. – перспективи и предизвикателства”.

По думите на инж. Глосов данните за бранша могат да звучат малко песимистично, но се надява догодина да са по-оптимистични.

„Това, което очаква секторът от управляващите е подобряване на условията за праването на бизнес, промяна на Закона за обществените поръчки, намаляване на административната тежест и други. Необходимо е да има повече средства за публични инвестиции. Трябва да се работи за намаляване на сивия сектор, водещ до дефекти в бизнес средата. Нужно е плащанията да се извършват до 30 дни. Колеги това, което ще чуем от вицепремиера Даниела Бобева и министрите надявам се да внесе малко оптимизъм”, подчерта инж. Светослав Глосов.

„Смятах, че строителите са по-големи оптимисти. Хубавото на вашия отрасъл, но и на другите е, че растежът се прави от вас, а не от правителствата. Симбиозата между строителството и туризмът дърпа напред икономиката”, заяви Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие.
„Държавата започна да се издължава на фирмите. Този 1 млрд. лв. е към строителният сектор. Според анализ на БАН основният източник за задлъжнялост между компаниите се дължи от неразплащане от стране на държавата, а на второ място на общините. По отношение на местните власти има тепърва какво да се направи”, обясни зам.министър-председателят. Според нея правителството се опитва да спазва 30 дневния срок за разплащане.

Работи се по намаляване на административната тежест на фирмите и гражданите. „Облекчаването на процедурите е важен фактор, който ще ускори строителството и ефектът ще се покаже още през следващата година. Подготвихме промени в ЗОП. Правната рамка на обществените поръчки ще бъде радикално преусмислена. Всеки сектор е специфичен и това ще се отчете при търговете. Това ще бъде свързано и с трите евродирективи”, разясни Бобева.

„Държавата ще спомогне участието на български фирми в чужбина. Имаме традиции и история да строим качествени обекти. България има традиционно добри места.Водим дискусии с Казахстан за участие на български компании в техни търгове”, подчерта вицепремиерът.

Форумът продължава с участието на министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: