pixel

Термопомпата се изплаща до 3 години

termopompa

В страните с умерен климат през последните години все повече се налагат нови решения за отопление през зимата и охлаждане през лятото – термопомпите. Тези умни системи използват енергия от природата. В зависимост от средата, от която отнемат топлина, термопомпите са земни, водни или въздушни.

По законите на физиката топлината бяга от места с по-висока температура към места с по-ниска. За да засилят процеса, термопомпите използват малки количества електроенергия. С изразходването на 1 киловатчас ток термопомпите добиват до 5 киловатчаса топлинна енергия. Затова отоплението с термопомпи излиза приблизително наполовина по-евтино от това на природен газ и с 30% по-изгодно от котле, което гори пелети.

Икономичните системи са приложими както в ново строителство, така и при реновиране на стари сгради. Предназначени са за отопление и охлаждане на еднофамилни къщи, жилищни сгради, обществени обекти, производствени сгради и басейни.

Цената си заслужава

Най-евтините термопомпи струват по 3000 лева, но инвестицията може да нарасне десетократно в зависимост от производителя и типа на системата, а също и от кубатурата на сградата, която ще се отоплява, съобщава trud.bg.

Цената се формира от няколко фактора. В началото са необходими средства за геологическо проучване на терена, което показва коя система ще е най-подходяща. Проучването може да струва и до 1000 лева, особено ако се налага сондаж.

След това идва ред на самата термопомпа и монтажа й. Термопомпи на известни марки имат по-висока ефективност и по-малко експлоатационни разходи, но са и по-скъпи.

За жилище от 100 квадрата е необходима термопомпа, която отдава 14 киловатчаса топлоенергия. Тя може да струва от 3800 до 15 000 лева в зависимост от вида и марката. Такава термопомпа може да се изплати напълно за около 3 години.

Разбира се, има и съвсем сложни системи, които са за цели сгради. При тях се правят изкопи до 2-3 метра в земята, които струват хиляди левове, а в самите сгради се изгражда цялостна система за отопление и охлаждане. Цената й може да стигне до 40 000 лева, ако сградата е голяма еднофамилна къща.

Трябва да се има и предвид, че отделно трябва да се платят вътрешните тела в помещенията, които могат да бъдат радиатори или лири. А може и да са конвектори, които могат да се използват и за охлаждане през лятото.

Най-евтини и популярни обаче са термопомпите, използващи външния въздух. Но тези инсталации работят най-добре в умерени климатични условия и не могат да се използват, когато температурата на външния въздух падне под минус 15 градуса.

Минуси на инсталациите

Задължително е преди проектиране и инсталиране на термопомпа щателно да се проучат геоложките условия на терена. В противен случай съществува риск зле подбраното устройство да увеличи много разходите за ток.

Проблем може да се окаже и компресорът на термопомпите. Той вдига много шум и създава вибрации. Затова системата трябва да бъде инсталирана в отделено помещение.

Непредвиден разход при водните термопомпи е циркулационната помпа, която може да повиши сметката за ток значително. Недостатък на въздушната термопомпа е намалената ефективност при много ниски температури през зимата.

Но пък има едно съществено преимущество – термомпената инсталация е почти напълно безопасна. Тези агрегати са практически взриво- и пожаробезопасни, защото не използват гориво, няма открит огън, опасни газове или смеси. При тях просто няма какво да се взриви, няма какво да се запали или да отдели отровни газове. Никой детайл не се нагрява до температура, която да е толкова висока, че да доведе до запалване на горимите материали в дома.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: