pixel

”Южен поток” нарушава законите на ЕС според EK

южен поток

Двустранните споразумения по проекта „Южен поток“ са в нарушение на европейското законодателство, съобщава сайтът EurActive. Споразуменията на България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия трябва да бъдат предоговорени, пише сайтът, като се позовава на изявление на Европейската комисия от 4 декември.

Комисията прегледа двустранните споразумения и стигна до заключението, че тези договори не отговарят на европейските закони, каза в Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в ЕК, цитиран от EurActive.

Той допълни, че засегнатите от споразуменията страни са били уведомени за задълженията им по европейските договори и по договорите на енергийната общност, че трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство.

Не виждам нищо страшно в това да бъдат предоговорени някои от условията по споразуменията, които Европейската комисия смята за нужно, каза тази сутрин по БНР евродепутатът от левицата Илияна Йотова.

ЕК вече е запозната с проекта „Южен поток“, с неговото трасе на територията на ЕС, както и с двустранните споразумения, подписани между Русия и съответните държави от Общността. Това съобщи междувременно (също на 4 декември) на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че комисията би се намесила по отношение на проекта, едва когато бъде поискано изключение от правилата в ЕС в областта на енергетиката. Засега такова искане не е било отправяно.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: