pixel

Нов рекорд за ефективност на гъвкава CIGS слънчева клетка

соларни клетки

Източник: greentech.bg

Учените от EMPA – Швейцарската федерална лаборатория по материалознание и технологии, е разработила тънкослойни соларни клетки върху гъвкави полимерни фолиа с нов рекорд от 20,4% ефективност на преобразуване на слънчевата светлина в електричество. Клетките се основават на полупроводниковия материал CIGS, известен със своя потенциал да осигури ценово ефективна електрическа енергия от слънцето. Технологията в момента очаква доработване с цел прложение в индустриални процеси.

За да направят достъпно електричеството от слънчева енергия в голям мащаб, учени и инженери по цял свят отдавна се опитват да разработят евтина слънчева клетка, която е едновременно ефективна и лесна за производство – и с висока производителност. Сега екипът на EMPA от лабораторията за тънкослойни фотоволтаици, водена от Айодхиа Тивари, е направил още един скок напред в тази посока. Неговият екип е постигнал рекордните 20,4% ефективност за тънкослойни CIGS соларни клетки върху основа от гъвкав полимер. Това е сериозно подобрение в сравнение с предишния рекорд от 18,7%, постигнат същия екип през май 2011 г.

През годините този екип от същата лаборатория даде тласък на фотоволтаичната ефективност на гъвкавите CIGS клетки, започвайки от 12,8% през 1999 г. – първият рекорд на екипа – минавайки през 14,1% през 2005 г., 17,6% през 2010 г. и 18,7% през 2011 г..

За новото постижение екипът е успял да променя свойствата на CIGS слоя, изготвен при ниски температури, който поглъща светлината и допринася за генерирането на фотоелектричество в слънчевите клетки.

Нивото на ефективност на новата клетка е независимо сертифицирано от института Фраунхофер за системи за слънчева енергия във Фрайбург, Германия.

Нещо повече, новият рекорд по ефективност за гъвкави слънчеви клетки сега дори надхвърля рекордната стойност от 20,3% за CIGS соларни клетки върху стъклени подложки. Тя се равнява на най-високите нива на ефективността на соларните клетки на база поликристални силициеви пластини. “Ние чак сега – най-накрая – успяхме да затворим „пропастта при ефективността“ на соларните клетки, която зееше между клетките на база подложки от поликристален силиций и тънкослойните CIGS клетки”, казват учените.

Тънкослойните, леки и гъвкави соларни модули с висока производителост са атрактивни за множество приложения, като например слънчеви ферми, покриви и фасади на сгради, автомобили и преносима електроника. Те могат да бъдат произведеждани чрез използване на непрекъснат процес на ролково притискане, което означава допълнително намаляване на разходите в сравнение със стандартните технологии за силициеви клетки. С други думи, този вид клетки имат потенциал да осигурят евтино соларно електричество в близко бъдеще.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: