Депутатите приеха таксата от 20% за ВЕИ централите

веи

Депутатите приеха въвеждането на такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи.С нея се въвежда 20% такса върху приходите на централите без ДДС. Предложението бе подкрепено от 116 депутати от БСП, ДПС и „Атака“. 38 депутати от ГЕРБ дадоха вот „против“, 28 депутати от същата парламентарна група се въздържаха.

Депутати от ГЕРБ възразиха срещу текстовете, защото още вчера стана ясно, че тази промяна няма да е окончателна, а ще последва прецизиране на формулата в енергийните закони.

„Даваме заявка, че още преди да е публикуван в Държавен вестник законът за бюджета и въпросната промяна, ние ще внесем друго изменение в закона за ВЕИ, с което да я модифицираме с различен процент за различните видове инсталации, с освобождаване, евентуално, на най-малките инсталации. Мисля, че това е порочен подход, който не трябва да използваме от тук нататък“, заяви от парламентарната трибуна бившият енергиен министър Делян Добрев.

При вчерашните дебати в пленарната зала председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай съобщи, че окончателните промени ще бъдат представени на депутатите в петък. Не е изключено и таксата да не остане 20% за вятърните и слънчевите централи, а да бъде диференцирана.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: