pixel

WilkinsonEyre спечели конкурса за проектиране на пешеходен мост в Торонто

wilkinsoneyre

Международната архитектурна компания WilkinsonEyre беше избрана да проектира новия мост Equinox в Торонто, Канада. Проектиран в сътрудничество с Zeidler Architecture, Two Row Architect и Arup, този мост ще свърже централната брегова ивица с остров Villiers и разширената паркова система по новото устие на река Дон.

Мостът е избран чрез конкурс по поръчка на Waterfront Toronto и град Торонто и има за цел да насърчи връзката между хората и водата.

wilkinsoneyre

Проектиран като представяне и отдаване на почит към свещената връзка между местните общности и природата, мостът предлага дестинация за среща и свързване с околната среда. Той представлява повдигната пътека през водата, вдъхновена от типологията на моста Port Lands, по-специално Cherry Street Noth Bridge. С извита S-образна палуба, Equinox Bridge има сводести форми, свързани със скулптурни разпръскващи се кабели.

Мостът предлага и стъпаловидни дървени места за сядане в двата си края, които подчертават гледките, съобразени със залезите на лятното и зимното слънцестоене. Това подреждане рамкира изгрева на слънцето при равноденствие през арката на моста. Правейки компромис с две огледални С-образни форми над централната линия, достъпният дизайн плавно се интегрира със северния бряг.

За да се намалят неблагоприятните последици за околната среда, се използват материали от местен произход и антифуникулярна стоманена конструкция. Перфорираните метални екрани са изписани с местни съзвездия, подбрани след консултации със старейшините и пазителите на знанието, хвърлящи сенки през деня и светещи през нощта.

wilkinsoneyre

Проектиран в сътрудничество с коренните жители на града, мостът символизира стъпка към помирение и сътрудничество с местната общност.

Много архитекти и дизайнери работят с този напредничав подход към градското развитие, като се стремят да почетат и интегрират културното наследство на коренната общност в съвременния градски живот.

Снимки: WilkinsonEyre

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: