Небесен свод с керамични плочки от Tonality

Paracelsus Bad

Paracelsus Bad & Kurhaus е модерна пуристична сграда в Залцбург, проектирана от виенските архитекти Berger + Parkkinen. С красива гледка към околностите и сауна, тук можете да плувате в атрактивна архитектурна атмосфера.

По време на строителството е поставен специален акцент върху избора на материали. Плочките от Tonality GmbH хармонично се вписват в цялостния дизайн. Керамичните елементи, които са специално разработени за тази нова сграда, образуват извит гофриран таван, който покрива басейна като навес.

Paracelsus Bad

На третия етаж вертикалните керамични ламели на фасадата са прекъснати от френски прозорец. Зад стъклото се простира страната на водните удоволствия – басейни за спорт, скокове или релакс, детски басейнчета, както и места, където да полегнете. Оттук посетителите могат да се насладят на впечатляваща панорамна гледка към Залцбург и съседната градина.

Извитият таван над зоната за къпане е особено впечатляващ. Състои се от стотици плочки Tonality, които заемат площ от около 980 м². Глазираните керамични елементи са с ширина 200 мм и дължина от 284 до 1164 мм. Лъскавата им бяла повърхност е подчинена на цялостна концепция за цветовете, която се характеризира с бели и пясъчно оцветени повърхности на стените и подовете. Осветените басейни поставят акценти и карат тавана да изглежда на места леко тюркоазен.

Paracelsus Bad

Висококачествена глина от Вестервалд

Плочките на тавана са изработени от висококачествена глина от района на Вестервалд и са произведени чрез процеса на изпичане и агломерация Keralis. След това покритието им придава специален външен вид. „Технологията за горещо глазиране осигурява много добра връзка между глазурата като видим външен слой и керамичното основно тяло“, обяснява Волфганг Хауслер, управляващ директор за продажби и корпоративно развитие в Tonality GmbH.

Paracelsus Bad

Качеството на този вид повърхност е решаващо за избора на керамичните плочки като строителен материал. Те са устойчиви на температурни промени, вода, киселини и основи, което ги прави подходящи точно за използване в басейни. Стабилният цвят, устойчивостта на UV лъчи и стареене гарантират, че елементите запазват външния си вид през целия експлоатационен период и че не е необходима скъпа поддръжка.

Освен това плочките Tonality имат сравнително ниско собствено тегло – предимство, което оказва положителен ефект върху оразмеряването на подструктурата, конструирана като окачен таван. Цялата конструкция е прикрепена или окачена с телени въжета.

Paracelsus Bad

Тухлите имат специална носеща конструкция на гърба. Ако тухла се счупи поради външни въздействия като хвърляне на топка или удар, това устройство предотвратява разхлабването и падането на по-големите керамични парчета. По този начин се подсигурява и безопасността в банята.

Paracelsus Bad

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: