pixel

Подобна на дракон пергола препраща към традиционните китайски картини

Emerald Screen Pergola

Китайската архитектурна практика Wutopia Lab е проектирала пергола, наподобяваща дракон, изработена от стоманени мрежи, боядисани в бяло, по които да се катерят растения.

Наречена Emerald Screen Pergola, структурата с площ 925 кв. м се намира в екологичния парк Bogong Island в Уси, Китай.

Wutopia Lab описва проекта като „странстваща драконова пергола Emerald Screen Pergola“, тъй като тя се превръща в различни комбинации от стенни и покривни структури по протежение на 1,2-километровата отсечка.

В традиционните китайски градини Emerald Screen Pergola е важен архитектурен елемент. Обикновено изработена от бамбук или дърво, тя образува стени, павилиони и проходи без покрив. След това се култивират увивни растения, които в крайна сметка покриват покривите и стените.

Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola

Този дизайн е важен културен символ, запазен в традиционните китайски картини, защото не само създава визуален фокус, който интегрира природата с пространството, но също така насърчава редица културни дейности, свързани с цветята. С изключение на решетките за цветя, по-голямата част от временните елементи на останките от класическите градини са изчезнали.

„Първоначално на остров Богонг е имало стоманена решетка с дължина 1,2 км, покрита с глициния и рози“, казват от Wutopia Lab.

„С течение на времето тя се разрушава и става опасна, което налага реконструкция.“

Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola

По протежение на 1,2-километровия участък студиото създава различни комбинации от стени и покривни конструкции, използвайки като прототип формата на листа, наподобяващи пера. Като се отварят, затварят, стоят самостоятелно, припокриват се и дори изчезват, тези структури преосмислят някогашния монотонен дизайн на решетъчния коридор. В резултат на яркото и богато светлинно взаимодействие името „Блуждаеща драконова пергола с изумруден екран“ извиква образи на танц на дракона.

Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola Emerald Screen Pergola

Снимки – CreatAR lmages.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: