Вятърни турбини с атрактивен дизайн

турбина

Източник: greentech-bg.net

Вятърната енергетика е млада индустрия и има възможности за подобряване на дизайна на вятърните турбини, за да навлезе по-широко, особено в градски условия. От гледна точка на еколозите, дизайнерите и предприемачите могат да положат още усилия за намаляване на ефекта на вятърните турбини на околната среда. Например птиците могат да бъдат наранени от движещите се перки. А естетичните изисквания за вписване в градския пейзаж определено са много по-големи, за разлика от морския бряг, пустинята или слабо населените селски райони.

Една млада компания счита, че е намерила отговор на тези два въпроса и предлага нов дизайн, наречен от тях Windstrument. Те обявяват своя продукт за „напълно достъпна вятърна енергийна система, която е тиха, мощна, безопасна за птиците и може да се скалира.“

Особено последната характеристика е доста интригуваща. Дизайнът е компактен и приятен за окото и може да се впише чудесно в градска среда за малки по мащаб инсталации. Домовете или някои малки бизнеси имат малки енергийни нужди, така че една турбина, монтирана на покрива или в градината би била напълно достатъчна. Но за нуждите на един цял квартал или голям индустриален потребител например, върху пилона могат да се поставят голям брой турбини. Получената конфигурация е наречена “Windorchard” от своите създатели.

Формата на перките е т.нар. конични „helicoid“-и, вдъхновени от дизайна на издути корабни платна и способни да запазват своята функционалност и при най-яростни ветрове. Освен това те разпръскват въздуха по такъв начин, че не увличат птиците и не представляват опасност за тях. При почти две годишни тестове в местности, обитавани от множество пернати обитатели, не е била наранена нито една птица.

За момента най-големият проблем за компанията изглежда увеличаването на производството. Месечният капацитет е само няколко хиляди турбини. Целта им е да увеличат това количество четирикратно в рамките на следващата година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: