pixel

Вила, изработена от видим бетон

victoria house

Архитектът Andreas Gruber и неговият екип са създали нова къща, сгушена в пейзажа на Валс, пред Тукските Алпи, и са я нарекли на името на своята клиентка: Вила „Виктория“.

Малката къща е прецизна архитектурна постройка в средата на долината Валс в Южен Тирол. На пръв поглед вила „Виктория“ не излъчва нищо необичайно или изненадващо. По един пестелив начин тя се вписва в пейзажа на Валс – земеделска местност, която със своите скални стени и иглолистни гори излъчва нещо стоически скромно.

Вила „Виктория“: архитектурен къс бетон

Подобно на архитектурен бетонен къс, тази проста къща с равнобедрен двускатен покрив е проектирана от архитекта Andreas Gruber и неговите колеги с помощта на отливка от видим бетон. Така че на пръв поглед тя изглежда почти като типичен прототип на къща. Независимо от това, на фона на стръмния склон на Тукските Алпи, в който архитектите са вградили къщата, нейната семплост и пестеливост крият нещо възвишено. И това се дължи не на последно място на внушителния релеф. Докато пейзажът внушава известна суровост, дължаща се на рехавата растителност от стърнища и иглолистни гори, малката жилищна сграда се вписва в околността със същата сдържаност на дизайна.

victoria house

Бетонната отливка се превръща в разказ

Материалите, използвани за сградата, са дърво и видим бетон. Те са оставени в естествен вид и изглеждат сурови. По стените вътре в жилищната сграда се забелязват лунички и оцветявания. Бетонната повърхност на външната стена възпроизвежда гладката структура и фугите на кофражните панели. Прозорците са врязани под скосен ъгъл дълбоко в масивната вътрешна стена. Върху тези скосявания е възпроизведена структурата на кофражните дъски като груб релеф. Бетонната отливка се превръща в разказ за своето създаване. Повърхността и сливането се превръщат в изтънчен разказ и напомнят за ранните проекти на английската скулпторка Rachel Whiteread.

Къща сред къщите

На пръв поглед това е жилищна сграда, която с почти прототипния си формален език иска да изглежда малко предизвикателно незабележима в своята среда – просто къща сред къщите. При втори поглед върху повърхността се появява релеф, който придобива орнаментален характер в декоративното обрамчване на прозорците с лиственица с обърнатите ѝ дървесни шарки. Архитектурният бетонен къс прилича на вкаменелост на цивилизацията. Процесът на отливане на бетона, който е в основата на дизайна, ни дава увереност за един разбран свят. Манифестира се  витрувианският елемент „Сила“.

Във вътрешността на вила „Виктория“ не се открива точно съответствие на тази сигурност. Вместо това с умел обрат от ортогоналността се поражда амбивалентност. Благодарение на това се създава пространствено напрежение, което екстериорът на къщата не би ни позволил да очакваме.

Вила „Виктория“: един непретенциозен дом

Въпреки това леко отклонение от картезианската система на ортогоналния ъгъл, в крайна сметка се получават семпли в най-добрия смисъл на думата вътрешни пространства. Характерна за тях е непосредствеността на простите материали – мазилка, дърво, керамика и бетон.

Разпръснатите миниатюрни лунички, които са вградени в стената над входната врата и украсяват отворите на дървената врата, допълват декоративността на кофражните изображения, които се разкриват пред посетителя при втори поглед.

През дървената врата се влиза в дневна с трапезария на приземния етаж. На този етаж освен просторната дневна има и родителска спалня с баня и тоалетна. В мансардното пространство са разположени още две спални, както и отворена баня със свободно стояща вана.

victoria house

Въздушното пространство като единствен лукс

Благодарение на един вътрешен прозорец човек може от друга перспектива да се наслади на високото въздушно пространство над жилищната площ. Кухнята с лакирани в бяло фронтове и остров за готвене се простира в центъра на къщата като обширно централно помещение чак до покрива. Интериорният дизайн е семпъл, само обширното въздушно пространство е известен лукс. В сутерена са разположени спомагателните помещения като гараж, мазе и сервизно помещение. Еднораменното право стълбище разделя етажния план и разгръща пространството на къщата по вертикал.

Победа е, когато се ражда архитектура

С тази къща във Валс Andreas Gruber и екипът му проектират едно непретенциозно жилище, което осигурява на обитателката си приятна домашна атмосфера. Една прототипно изглеждаща къща в пейзажа, която създава свободно пространство във вътрешността си – за обитаване от независима личност. Вероятно една Виктория, ако се вярва на латинския произход на името, т.е. победителка или триумфираща. В края на краищата, винаги е победа, когато от една на пръв поглед обикновена строителна задача се роди архитектура. Точно като при вила „Виктория“.

Снимки: Gustav Willeit

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: