pixel

Киевски архитект създава онлайн инструкции за възстановяване на домове в Украйна

Balbek Bureau

Базираното в Киев архитектурно студио Balbek Bureau създаде онлайн набор от инструменти, за да помогне на собствениците на жилища в Украйна да възстановят своите разрушени от Русия имоти.

RE:Ukraine Villages е комплект от готови инструкции с планове, чертежи, сканиране на фасади и технически описания за тези, които възстановяват къщите си след нахлуването на Русия в страната миналата година.

Студиото заяви, че иска процесът на възстановяване да бъде максимално съобразен с местния контекст, както и да бъде прост и достъпен за хора с различни нужди и финансови възможности.

Инструментът е създаден след изследователска експедиция на архитектите миналото лято в 17 свободни села, главно в Киевския регион. В рамките на експедицията бяха направени снимки, заснемане с дрон и разговори с местните хора. В резултат на това студиото заяви, че иска да помогне за „запазване на добре оформения органичен образ на украинските села и да го предпази от обезличаване“.

Balbek Bureau

Анализът на данните, взети от идентифициран набор от „параметри на селските къщи“, в крайна сметка доведе до създаването на кодекс за проектиране, приложим за голямо разнообразие от едноетажни типове жилища, който позволява на собствениците бързо да вземат необходимите решения и да започнат възстановяването.

Окончателният онлайн инструмент съдържа препоръки за материалите, необходими за възстановяване или пълна реконструкция, но все още не включва разходи за всеки елемент или потенциални доставчици.

Досега проектът е бил насочен към едноетажни имоти с площ между 80 и 90 м², които представляват по-голямата част от частните къщи в региона. Говорител на студиото добави: „Жилищните блокове обичайно се възстановяват от местните власти, често с помощта на международни донори.“

Balbek Bureau

 „Нашата цел беше да подкрепим по-малките домакинства, които обикновено са оставени да се справят с тази задача сами.“

Миналата година студиото, ръководено от Слава Балбек, излезе с концепция за модулен лагер за бежанци само за седмица, работейки 24 часа в денонощието, за да създаде работещ план.

Снимки: Balbek Bureau

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: