ВиК-авария нацепи блок в Русе

ruse-avaria

Пропаднала улица от аварирал водопровод нацепи бл. „Баба Тонка“ в Русе, алармираха обитатели. Докато от фирма „ВиК“ отстраняват повредения спирателен кран цяла нощ, мазите във входовете се наводняват и сградата се напуква. Между две секции се отваря цепнатина, започват да падат мазилка и тухли.

„Стените пукаха цяла нощ, някои врати на стаите в апартаментите и гаражите отляво на блока провиснаха и не се затварят“, обясни собственикът на жилище във вх. „В“ Димитър Димитров. В жалби до кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов потърпевши обитатели настояват да се изпрати комисия, която да констатира „недопустимите деформации в конструкцията на сградата“.

„При аварии, застращаващи строежите с увреждане или разрушаване, собствениците трябва да предприемат незабавни действия, за да предотвратят или отстранят причинените увреждания“, обясняват от общината след огледа. Такива са изискванията на Закона за устройство на територията, а общината няма правомощия да обследва сградата. Потърпевшите могат да търсят правата си за нанесените вреди чрез съда, съобщава trud.bg.

От кметската управа напомнят, че блокът е включен в Националната програма за енергийна ефективност. Предстои да се обяви обществена поръчка за техническо обследване, което ще установи дали има дефекти и повреди в конструкцията. Сградата може да се укрепи с основен ремонт по програмата за саниране.

Пострадалите собственици се съмняват, че улицата им пропада и заради строителството на т.нар. пробив Кауфланд. Той се финансира с 5 821 844 лв. без ДДС като част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе по ОП „Регионално развитие“. Новата улица ще свърже кв. „Родина“ с централната част и ще облекчи трафика в района. Обществената поръчка, която спечели консорциум „Еротрансинженеринг“, е със срок от 22 месеца. Строителството трябва да приключи до края на ноември тази година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: