Виена вдига най-високия небостъргач от дърво

durven nebosturgach

Най-високият в света небостъргач, направен от дърво, ще бъде издигнат в сърцето на австрийската столица Виена и ще е висок 84 метра, пише The Guardian.

24-етажното здание ще се появи в централния район Зеещат Асперн – един от най-мащабните модерни бизнес центрове в Европа.

В дървения небостъргач ще бъдат изградени офиси, жилищни апартаменти, хотел, ресторант, СПА и фитнес център. Проектът на група австрийски архитекти ще струва около 60 млн. евро. Строителството ще започне догодина и трябва да приключи до 2018 година, съобщават cross.bg.

„Решихме дървото да бъде основният градивен елемент, защото в днешно време е важно да мислим за природата. Материалът е устойчив, а използването му вместо бетонни структури ще спести 2800 т въглеродни емисии на околната среда. Те се равняват на ефекта от газовете, които автомобил ще изхвърли, ако изминава по 40 км дневно в продължение на 1300 години“, каза мениджърът Каролин Палфи.

Пожарната служба в столицата изрази безпокойството си във връзка с новата сграда, в чиято структура дървото ще бъде 76%. В момента архитектите и огнеборците организират съвместни тестове за издръжливост и защита на дървения материал. Проектът среща съпротива и заради височината на небостъргача, който може да бъде в разрез с цялостната архитектурна визия на столицата.

Досега най-високите изцяло дървени здания бяха 10-етажна жилищна сграда в Мелбърн, Австралия, и бизнес център на 14 етажа в Берген, Норвегия.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: