pixel

Възобновено е строителството на магистрала „Марица“

am maritza

Строителството на автомагистрала „Марица“ е възобновено, като и на двата лота се работи с усилено темпо, стана ясно след проверка, проведена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Двамата заедно с мениджърските екипи на строителните компании обходиха подробно терените и уточниха преработените графици за крайното завършване на цялата магистрала през тази година.

В момента на лот 1 – участъкът от Оризово до Димитровград, работи екип от 92 археолози и работници. Mежду Агенция „Пътна инфраструктура” и Национален археологически институт с музей при БАН досега са подписани 3 договора за извършване на спасителни проучвания по трасето на лот 1 за проучване на 8 археологически обекта. Към момента се извършва допълнително проучване на обект от късното средновековие. Договорът между АПИ и НАИМ-БАН беше сключен на 20.03.2015 г. Разкопките бяха подновени на 04.04.2015 г. и ще продължат 45 дни при благоприятни климатични условия. Ръководителят на археологическия екип Станимир Стойчев увери министър Павлова, че ще приключат с проучвателната си дейност най-късно до 20 май.

Върху 31,4 км по лот 1, трябва да се изградят 22 големи съоръжения – 8 селскостопански подлеза, 10 надлеза и 4 моста, както и да се направи реконструиране на напоителни системи, водопроводи и електрически далекопроводи.

По-голямата част от съоръженията вече са готови, но по други работата е възобновена едва сега. Изпълнителят на обекта беше категоричен, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да бъдат изградени сложните съоръжения, съобщава publics.bg.

Министър Лиляна Павлова беше категорична, че този път финалният срок за завършване на лот 1 е краят на септември и повече не подлежи на удължаване. Първоначално обектът трябваше да бъде завършен през късната есен на 2013 г., но оттогава досега пускът е удължаван няколкократно. Физическото изпълнение на обекта към този момент е около 68%.

Значително по-оптимистични са изгледите за лот 2 на АМ „Марица“. Това е участъкът от Димитровград до Харманли. Физическото изпълнение на обекта е 85%, но въпреки това и той е в сериозно закъснение. Отсечката трябваше да е готова през ноември 2014 г.

В този участък почти напълно е приключила работата по строителството на 3 пътни възела, 10 надлеза, 13 подлеза и 2 паркинга. В момента усилено се работи по завършването на моста на река Харманлийска.

Извън тези съоръжения голяма част от 34-те километра са готови за полагане на последния пласт асфалт, увериха се министър Павлова и инж. Лазаров. В процес на доизграждане са отводнителните системи, укрепването на скатовете край пътя и монтирането на мантинелите.

При запазване на темпото на възобновената работа обектът ще бъде готов до края на май, увериха строителите.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: