Фалира строителната компания „Гаранти коза Иншаат“

Koza

Съдът в Бакъркьой (район на Истанбул) е обявил в несъстоятелност строителната компания „Гаранти коза Иншаат“ и процедурата по ликвидация е започнала на 30 март. Информацията за фалита на дружеството веднага предизвика въпроси – какво ще стане с проектите му в България.

В София компанията „ГК България“ ЕАД („Гаранти коза България“ до май 2019 г.), инвестира в два големи проекта – „Гранд каньон“ в район „Младост“ и друг – на терена на бившия електрокарен завод на бул. „Цар Борис III“. Неин собственик според Търговския регистър е нидерландската компания „ГК Глобъл Б.В.“.

Първият проект на стойност 120 млн.лева планира строителството на три сгради – на 30 етажа, на 19 и на 16 етажа. Жилища, офиси, хотел и търговски център на пет нива трябва да оформят бъдещия „Гранд каньон“ на бул. „Александър Малинов“. Общо 700 апартамента са проектирани в сградите, което е предпоставка за допълнителен натиск към и без това натоварения трафик по бул. „Александър Малинов“ – това беше сред най-обсъжданите теми при обсъждане в общинския съвет през лятото на 2019г. Строежът, който веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза, макар да започна през 2017 г.

„ГК България“ поиска три пъти да се намали проекта „Гранд каньон“

На последното заседание на комисията по архитектура на Столичния общински съвет бе обсъдено писмо-искане от „ГК България“ да се намали три пъти застрояването в проекта „Гранд каньон“ – от 91 882 кв.м РЗП да стане 30 000 кв. в. Сградите да бъдат две, а не три и то с 20-ина м по-ниски. Общинските съветници отложиха решението си по искането на строителната компания за следващо заседание.

Строежът на „Гранд каньон“ е в начална фаза.

Другият терен, притежаван от „ГК България“, е с площ от 100 дка и е на бул. „Цар Борис III“, в участъка от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Иван Гешов“. Турците купиха имота от братя Домусчиеви през 2015 г. за 39 млн.евро и там също се планира грандиозен проект. Четири небостъргача на 54 етажа с жилища и офиси, с хотел, търговски център, ресторанти и кафенета В пространството между небостъргачите е ситуирано езеро и зелени площи. Проектът така и не започна, защото няма необходимите разрешения.

dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: