pixel

Върнаха паметника на Цар Освободител

Цар Освободител

Източник: vestnikstroitel.bg

Реставрираната фигура на Цар Освободител бе върната успешно на мястото й на площад „Народно събрание“ днес в София, два месеца преди крайния срок.

След като в началото на септември скулптурата на руския император Александър II бе демонтирана, тя  бе основно реставрирана. Ремонтирани бяха и по-малките фигури – на княз Николай Николаевич-старши, главнокомандващ на Дунайската армия, и граф Николай Игнатиев, както и постаментът на паметника и  балюстрадата. Работата по облагородяването на околното пространство около монумента продължава.

„Паметникът на Цар Освободител е с изцяло нова носеща конструкция от неръждаема стомана. Подменени са компрометираните 4 крака на коня, за които още през 1946 г. има решение, че трябва да бъдат сменени, тъй като се разрушават. Постаментът е укрепен с изпълнение на пилоти. Цялата балюстрада около него е с нови балюстри. Камъкът е почистен и възстановен, а счупените части са подменени”, обясни председателят на КСБ инж. Светослав Глосов. Благородната инициатива за реставрацията на Паметника на Цар Освободител е съвместна на Камарата на строителите в България и Столичната община, а финансирането е осигурено от руската хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение”.

Предвижда се за отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България на 3 март обновеният монумент да бъде официално открит.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: