pixel

Варна начерта план за развитие с над 2,5 млрд. лева

варна

Около 2,5 млрд. лева ще струва реализацията на Общинския план за развитие на Варна през периода 2014-2020 г. Това стана ясно от думите на от доц. Димитър Радев, ръководител на Регионалната агенция за предприемачество и иновации, която е изпълнител на проекта. Най-новият вариант на плана, който няколко пъти беше променян, беше представен на днешното заседание на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество.

Прогнозите са около 1 млрд. лева (43%) да бъдат осигурени от общинския бюджет. От еврофондовете се очаква да дойдат близо 930 млн. лева (37,6%), а от централния бюджет – над 350 млн. лева, или 14%. От други публични фондове са предвидени около 87 млн. и от частно финансиране – 57 млн. лева. Годишно за изпълнението са плана са предвидени средно по 350-400 млн. лева. Най-много пари ще отидат за подобряване на съществуващата и за изграждане на нова техническа и технологична инфраструктура.

През периода 2007-2013 г. Варна е усвоила 350 млн. лева европейски средства. На този етап има договорени още 140 млн. лева, които ще влязат тази година и през следващия програмен период.

В Общинския план е заложено създаването на Общински фонд за подкрепа на стартиращи предприятия, както и на фонд за за финансово подпомагане на собственото участие на неправителствените организации в програми и проекти.

„Ако тези два фонда се създадат и се оптимизира администрацията, то тя ще може да поеме един капацитет на усвояване от около 900 млн. лева“, смята доц. Радев.

Източник: dariknews.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: