pixel

Екорекет за 200 000 евро!

coruptzia

Разследване на Нова тв разкри добре организирана схема, в която под прикритието на грижа за природата функционира успешен модел за бърза печалба.

Пред скритата камера бизнесмен е рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

„Поиска ни 200 000 евро с цел да се оттегли една жалба до съда, за замърсяване на един проект. Жалба за това, че екоминистерството в лицето на една районна инспекция, не си е свършило работата по установяване на опасностите от замърсяване по проект за газификация. Това спокойно може да се нарече „изнудване” или „екорекет”, обясни разследващият журналист Марин Николов.

„Трябва да се види дали тези хора действително защитават природата”, добави той.

По случая вече работят полицията и прокуратурата.

Ето какъв е конкретният случай: ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите. Тази оценка е необходима за старта на някои бизнес проекти – енергийни или за добив на метал, например.

Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване. А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

За такъв натиск сигнализира бизнесмен с проекти за газификация в градовете Пирдоп и Златица. С две жалби пред съда, че нямало адекватна преценка за замърсяването, екокоалиция от няколко сдружения, блокира проектите.

Общински адвокат посредничи на еколозите и казва на бизнесмена колко пари искат.

„200 000 евро! 200 000 евро! Споразумението ще бъде стискане на ръка. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Нали, всичките тези неща се депозират при мене. Аз ги държа при мене”, заявява адвокатът.

Бизнесменът се среща с председателя на екокоалицията, а той потвърждава, че иска парите и ще му спести финансовите загуби и съдебните разправии около забавянето на проекта.

Бизнесменът има 10 дни да даде парите. Но не ги дава и делото влиза в съда.

Други екоорганизации, потърсени от тв екипа, се разграничиха от такъв вид натиск срещу пари, а всички бяха единодушни, че заснетото е екорекет.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: