pixel

Перла в короната на Берлин

berlin

„Сапфирената сграда”, първата жилищна сграда с апартаменти на Даниел Либескинд в Германия, се отличава с характерните за неговите творби ясно изразени ръбове, които придават на структурата вид на изсечен скъпоценен камък. Проектът ще включва 73 апартамента и предстои да бъде завършен в края на 2016 г.

Либескинд споделя, че е наименувал сградата така не само заради кристалната й структура, но и като алегория на настоящото състояние на Берлин. Той казва: „Става дума за холистичната му същност: светлината на сапфира и в същото време неговата мекота. Но всеки сапфир е също и грапав, твърд, здрав, груб, ръбест, издръжлив, предвид естеството на материята си, съобщава arhitektura.bg. Всички тези отличителни черти са характерни и за самия Берлин и неговите жители.”

Всеки един от апартаментите ще бъде уникален, с площ от 36 до 169 кв. м., с от две до четири спални и с най-малко една стена, излагаща на показ скулптурния архитектурен стил на Либескинд. В сърцето на проекта е поставена устойчивостта на околната среда. Блещукащата керамична фасада ще намали въглеродните емисии на сградата. Архитектът обяснява: „Този вид фасадна облицовка не е роизвеждана досега и е напълно безопасна за околната среда. Тя помага на сградата да балансира емисиите си от парникови газове. Това, което прави новият материал специален, не е само ефектът на самопочистване, но също и ефектът от производството на кислород, чрез конвертиране на въглероден двуокис.” Тази сграда е истинско архитектурно съкровище.

berlin

гжяог

berlin

яжтожтот

berlin

гяггогожг

berlin

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: