Варна иска пари за ремонт и на незаконни къщи

asparuhovo

Община Варна ще поиска обезщетения от Междуведомствената комисия за възстановяване към МС и за незаконните къщи, пострадали от наводнението в кв. “Аспарухово”. Комисии от специалисти установиха, че собствениците на 140 частни имота се нуждаят от средства за възстановяване. Едва 30 от тях обаче имат документи за собственост и отговарят на законовите изисквания, научи “Труд”.

“До края на седмицата трябва да приключи остойностяването на щетите. Междуведомствената комисия ще прецени какво да бъде финансирано”, заяви кметът на Варна Иван Портних. По груба оценка щетите по публичната инфраструктура са за поне 10 млн. лв.

По-нататък Варна ще поиска от комисията и още пари за мерки за предотвратяване на нова трагедия.

От вчера в района работи комисия, съставена от експерти на “Геозащита”, БАН и общината, която трябва да направи оглед на свлачищните процеси в “Аспарухово”. Специалистите ще посочат конкретни укрепителни мерки, за които ще се търси финансиране. Освен това общината ще иска от кабинета и спешни средства за строителство на отводнителните канали в квартала. В момента се прави актуализация на нереализиран преди 30-ина години проект за изграждане на каналите.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: