pixel

Варна дава 15 млн. за ремонт на детски площадки

detska ploshtadka

Голяма част от детските площадки във Варна и съоръженията, монтирани на тях, не отговарят на действащите нормативни изисквания за безопасност.

Съоръженията са морално остарели и технически амортизирани, не разполагат с необходимата техническа документация, удостоверяваща тяхната безопасност за здравето на децата и не притежават игрова стойност.

Това показват резултатите от проведено обследване на съществуващите площадки за игра на открито, предназначени за масов обществен достъп, съобщава Дарик.

Към настоящия момент на територията на община Варна има 470 съществуващи площадки за игра. От тях ремонтирани са 62, a 408 са за ремонт.

Най-много площадки за ремонт има в район „Приморски“ – 146 (от общо 176). В „Младост“ за ремонт са 122 площадки (от общо 128). В район „Одесос“ за обновяване „плачат“ 57 (68) детски площадки, във „Владиславово“ 52 (57), а в „Аспарухово“ – 22 (26).

За ремонт са и 9 площадки от общо 11 в петте села на общината. Предвижданията на Общинския план за развитие и на база предложение на районните кметства и постъпили жалби в общината община Варна предвижда през 2015 г. да бъде извършена ремонт на 233 приоритетни площадки за игра в различни райони на общината.Ремонтите предвиждат смяна изцяло на оборудването, подмяна на настилките с бетонови плочи, а в зоните на безопасност около детските съоръжения за игра ще бъде изпълнена ударопоглъщаща синтетична настилка.

Необходимият финансов ресурс за реконструкция, основен ремонт и ново изграждане на 233 площадки е в размер на 15 350 000 лв.

За осигуряване на нужните средства Община Варна възнамерява да емитира нов облигационен заем в размер до 15 милиона лева.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: