В Рим винаги се чука по павета

Sampietrini

Калдъръмът в Рим e обект на страсти – положителни и отрицателни. Сампиетрини, както се наричат ​​тук паветата, са и мразени, и обичани. Има нещо щуро в отношенията между римляните и техните традиционни павета. Някои го наричат ​​връзка любов-омраза. Мотористите кълнат по неравните склонове в центъра на мегаполиса. Обувки на висок ток водят до риск от контузия на глезена, заради пукнатините и дупките. Феновете, от друга страна, се хвалят с красотата на настилката от тъмни камъни, наречена Sampietrini (Свети Петър).

Пандемията не спря вечните ремонти на паважите. Кметът на Рим Вирджиния Раджи не пропуска възможност с гордост да покаже настилката по улиците и площадите в социалните мрежи. Тъй като по-малко хора са в движение, заради карантината, плановете могат да бъдат осъществени по-лесно, пише кметицата във Facebook. Малко преди Великден Раджи се похвали, че настилката пред древния Пантеон в разтовареният от трафик стар град се освежава. В Колизеума работниците също наскоро поставиха нови павета. А Пиаца Венеция, едно от най-натоварените с тежки автобуси места в Рим, е препавирана през 2020 година. Онлайн коментарите за работата на Сампиетрини отразяват бурния дебат през последните няколко десетилетия: те варират от „пари на вятъра“ до „красота“. Понякога има подозрение, че предстоящите избори за кмет подхранват пътните работи. Така върхушката на града показва активност.

„Настилката трябва да се обновява на всеки няколко години“, казва собственик на бар в модерния квартал Монти. „В противен случай улиците и площадът стават твърде неравни.“ В околните алеи на Пиаца дела Мадона деи Монти миналата година каменните паветата бяха извадени и положени отново. Чукането по камъните ехтеше из квартала в продължение на седмици. Няколко месеца по-късно разликата между преди и след вече не можеше да се види.

Sampietrini

Пързалка за минувачи?

Понякога дебатът за пътното строителство в Рим се фокусира върху безопасността: тъмната настилка се превръща в пързалка, когато вали и става на вълни по-бързо от асфалта, твърдят противниците. Преди повече от 15 години бившият кмет Валтер Велтрони реши да превърне по-големите улици в асфалтови писти. Но днес там дупките са дори по-дълбоки, отколкото в в павираната настилка, те също редовно се превръщат в злополучен капан за автомобили и скутери. През 2019 г. Раджи представи своя генерален план за Сампиетрини, който беше изготвен с експерти. Той съдържа компромиси. Ако паветата отстъпят място на друга настилка на едно място в Рим, други части, например в пешеходните зони, трябва да бъдат павирани. Извадените паветата се сортират и, както е планирано от дълго време, се използват повторно. „2020 г. беше годината на пълния старт на плана Сампиетрини“, съобщава Алесандро Пройети от отдела за инфраструктура на града. Той описва една от мерките в центъра: „Премахнахме паветата в средната част на платното и ги заменихме с асфалт, за да подобрим безопасността при изпреварване. Настилката край пътя е запазена като свидетелство за камъка, който е символът на града.“

Папите и Апиевият път.

„Настилка с естествени камъни създава красив градски пейзаж и специална атмосфера“, казва Холгер Лоренцл, професор в Техническия университет в Любек. Той познава дебатите за пътните настилки. „Колко дълго ще издържи настилката обикновено зависи от излагането на интензивен трафик и как е подсилена подложката. Дори асфалтовата повърхност не трае вечно.“ В Брауншвайг или Кьолн, както в Рим, хората знаят, че настилката е трудна за хора с детски колички или високи токчета. „Често това е балансиращо действие между красивия външен вид и функционалността“, казва Лоренцл. В италианската столица също има история. Твърди се, че Сампиетрини са поставени за първи път през 16 век на площада „Свети Петър“. Оттук идва и името. Тъй като папите искали да пътуват по-удобно, все повече улици били покрити с вулканични камъни от римската област. А древната Виа Апиа също е била укрепена с големи естествени камъни. Експертът по трафика на пътищата Лоренцл отбелязва: „Камъните все още много добре лежат там.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: