pixel

В края на 2014-а може да започне строителството на третата линия на метрото

metro

През тази година продължава строителството на участъци, които започнаха през миналата година. Това е трасето от бул. „Цариградско шосе“, през кв. „Дружба“ до летището, където в момента е изпълнено строителство около 38 %.

В края на годината строителството трябва да достигне около 95 % и в началото на следващата година да почнем постепенно единичните изпитания и комплексните изпитания, за да може през април 2015 г. участъкът да бъде готов за експлоатация, както е по договорите и графиците за строителство.

Това са 5 километра с 4 метростанции, съобщи пред „Фокус“ Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД.

Строителството е в напреднал стадий, има 38 % изпълнение. През лятото ще започнат архитектурата и монтажът на оборудването и на системите за управление и функциониране.

Другият участък, по който се работи в момента, е около 2,8 км с 3 метростанции – от кв. „Младост I“, по бул. „Ал. Малинов“ до Бизнес парка в кв. „Младост IV“.

Напредъкът по изпълнение на строителството е около 27-28 %, тъй като то започна по-късно. За разлика от участъка до летището, който започна в началото на миналата година, строителството на този участък започна през май, тъй като беше процедирано по-късно.

През декември тази година трябва да имаме също около 95 % завършено строителство, защото срокът за въвеждане в експлоатация е същият, както този за летището. Разликата е един месец. През май трябва да бъде въведен в експлоатация участъкът от кв. „Младост I“ до Бизнес парка – с 3 метростанции.

Предстои да започнем строителството на участък от 1,3 км с една метростанция – от бул. „Джеймс Баучер“ до бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Съборна“.

Надяваме се то да започне през първото тримесечие на тази година. Срокът на строителството е 22 месеца, тоест и този участък трябва да бъде завършен в края на 2015 г. Това е, което е в момента на дневен ред, изпълнява се и предстои да започне строителството буквално в следващите месеци, посочи Братоев.

„Имаме вече изготвен проект за третата линия. В момента приключват тръжните документации и се надяваме до края на януари да ги внесем в Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ за предварителен контрол и съответно в Агенцията по обществени поръчки.

След като бъдат изпълнени процедурите по предварителния контрол, които са част от операционните споразумения по оперативните програми, тръжните процедури ще бъдат започнати. Нашето желание е да приключат до есента на тази година, за да може в края на тази година с приключването на основното строителство към летището и Бизнес парка, да започне строителството на третата линия.

Тя е планирана за 4 години. Първо ще започнем централния участък – около 7,5 км със 7 метростанции. Предвижда се той да бъде завършен през 2018 г.

Трябва оперативните програми да бъдат одобрени и на базата на това средствата, които засега се предвиждат, да бъдат одобрени, но дотогава ще вървят тръжните процедури. Обикновено това върви паралелно.

За „Младост“ и летището се очакват около 90 хиляди пътници допълнително. В момента метрото вози между 280 и 300 хиляди пътници. С пускането на тези два участъка през следващата пролет ще имаме около 380 хиляди пътници.

Централният подземен участък от третата линия иска повече време за строителство – 4 години, затова и ще започнем с него. Ако се намери финансиране в този период, ще се строят и другите два периферни участъка, но те са по-леки за строителство и искат около две-две години и половина. През 2018 г. цялата линия би трябвало да донесе нови 170 хиляди пътници, ако се построи само централният участник – около 110 хиляди пътници допълнително.

Аз съм оптимист и смятам, че като тръгне централният участък, постепенно ще се намери решение и за другите участъци и в края на 2018 г. ще имаме третата линия на метрото. Като към 380-те хиляди пътници добавим 170 хиляди пътници, стават около 550 хиляди пътници през 2018 г., когато ще бъде завършена основната част на третата линия. Вторият транспортен ефект от метрото не е само в броя превозвани пътници. То влияе изключително много на трафика. Имаме толкова много статистика, проучване от консултанти за всеки следващ етап, който се изгражда. Само като се пусна втората линия, 21 000 автомобила дневно, които са по улиците на София, не се движат заради това, че хората предпочитат по-удобния транспорт.

По същия начин се очаква да се намали с около 7 000 автомобила, след като се пусне до „Младост“ и летището, а като се пусне третата линия – около 34 000 автомобила по-малко ще се движат в София всеки ден. Дневно в София се движат около 200-250 хиляди автомобила, независимо че регистрираните са много повече. В пиковите дни се движат толкова, така че те вече са значително редуцирани с метрото и тази редукция ще продължи.

Третият ефект е спестеното време на пътуване на пътниците. С метрото, в сравнение с градския транспорт, се пътува три пъти по-малко време. Отчетено като спестено време, в момента гоним 110 хиляди човекочаса дневно. Това е спестено време от пътуването с метрото. С пускането на третата линия ще достигнем около 170 хиляди човекочаса дневно спестено време от това, че хората ползват по-бързия и удобен транспорт.

Където имаме незначителни изоставяния, съответно се вземат мерки, за да се компенсира това изоставане, но засега нямаме такива участъци. Такава е практиката ни, строителството върви съгласно графика, нямаме притеснения. Разбира се, това е ежедневна работа, свързана с много нерви. Звучи хубаво, като човек каже, че строителството върви по график и всички си мислят, че е по мед и масло, но нито е мед, нито е масло, а са ежедневни разправии и напрежения, но това си е част от работата. Когато човек се захване с такава работа, трябва да знае, че се захваща с трудна работа, посочи Братоев.

В момента това, което планираме, е 320 милиона евро. Те са разделени – за лотовете, за депото, за закупуване на подвижен състав. 320 милиона евро е това, което се планира да бъде по оперативните програми.

Инженерът съобщи още, че са доставени десетте метровлака. Те са по Оперативна програма „Околна среда“. Влаковете са за разширението „Младост 1″ – Бизнес парка и „Младост“ – Летище София.

Независимо че ще ги пускаме догодина, те вече са доставени, те ще влязат в експлоатация сега, но по този начин вече обезпечаваме изцяло подвижния състав за първа и втора линия, а третата линия ще е със собствен подвижен състав. Нейният тепърва ще го процедираме, така че още не може да се каже кога, как, що, но целта е 2018 г. Процедурата по въвеждането на десетте метровлака в експлоатация включва разконсервиране, специални изпитания и тестове, които за пет от влаковете вече са направени. По график през януари трябва да приключат и другите пет, така че те ще бъдат в експлоатация от февруари нататък. Надявам се в рамките на месеца (защото едновременно не могат да бъдат пуснати – пускат ги на части, по два-три), до края на февруари – най-късно март всичките ще бъдат въведени в експлоатация.

Искам да поздравя всички наши пътници, колеги, строители, проектанти, инвеститори, колегите от Столична община, които помагат за този тежък проект, колегите от оперативните програми и изобщо всички институции. Това е тежък и сложен проект и той не може да се изгради нито от един човек, нито от група хора.

Трябва много помощ, много съдействие от различни институции. Слава богу, този проект се оценява по достойнство, като обект от национално значение, затова искам да благодаря на всички, които са съпричастни към неговото изграждане.

Аз съм оптимист и се надявам догодина да имаме тези два участъка, след четири години да имаме участъци от третата линия, а оттам-нататък – ще мислим.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: