pixel

Устойчивият бетон EcoCrete вече е в употреба

Schenk Fleischhaker Architekten

В хамбургския квартал Stellingen на площ от около седем хектара се изгражда нов градски квартал. Всички сгради ще бъдат сертифицирани със златен сертификат на Международната асоциация за пасивни сгради (DGNB Gold) и ще отговарят на изискванията на стандарта „Пасивна къща“ на IFP и стандарта „Ефективна къща 40“ на KfW. Компанията за недвижими имоти Magna Real Estate AG изгражда шест екологично и социално устойчиви сгради със 141 апартамента за отдаване под наем на площ от около 10 000 кв. м. в  района на Stellinger Terrassen.

Архитектурна концепция за обществото на бъдещето

Архитектурният конкурс за Stellinger Terrassen е спечелен от архитектурното бюро Schenk Fleischhaker Architekten от Хамбург. Проектът е убедителен заради иновативната си концепция за живот. Кварталът съчетава семейни и модерни клъстерни жилища за възрастни хора, студенти и самотни родители. Общо 113 апартамента са достъпни за хора с увреждания. Новите сгради се отличават с прецизно структурирана фасада от клинкерни тухли. Откритите бетонни первази разделят фасадата и очертават ясно различните предназначения и зони. Зелените вътрешни дворове между сградите дават възможност за отдих и активно общуване. Планирани са помещения за съхранение на велосипеди с място за товарни велосипеди, система за зареждане на електрически велосипеди и подземен гараж с 99 паркоместа.

Schenk Fleischhaker Architekten

Най-висок стандарт за климатична ефективност

Фирмата подизпълнител Aug. Prien Bauunternehmung от Хамбург изгражда устойчивия квартал с ясната задача: да се намали сивата енергия, използвана при строителството на сградите. Сива енергия е енергията, която трябва да се използва за строителство, производство и транспорт. Новият квартал трябва да отговаря на най-високите стандарти по отношение на климатичната ефективност. Това ще стане възможно, чрез използването на особено ефективен по отношение на климата бетон с оптимизиран C02 от Heidelberger Beton.

Намаляване на CO2 чрез използването на екобетон 

В този проект са използвани 14 000 куб.м EcoCrete, като CO2 е намален с около 30% в сравнение с референтната стойност за индустрията. Това намаление е постигнато единствено по технически причини и без компенсаторни мерки. „Открито съобщихме как са формирани стойностите на EcoCrete и сертифицирахме бетона в съответствие с изискванията на DGNB в Institut Bauen und Umwelt e.V., съгласно Директивата за енергийната ефективност“, обяснява Benjamin Zimmermann от Heidelberger Beton. Оптимизираният по отношение на емисиите на CO2 бетон се използва за около 90 процента от всички елементи, които се бетонират –  под, тавани и стени. За пода е използван клас C30/37, а за таваните и стените – клас C25/30. Сутеренът е разположен основно върху полусглобяеми основи. Плочите на горния етаж се състоят от филигранни панели. Балконите, лоджиите, парапетите и отчасти стенните колони са изградени като масивни сглобяеми елементи. Най-големият участък за бетониране е 453 куб.м за един ден, с последващо изглаждане на бетонната основа.

Бетонобъркачки пристигат на всеки пет минути

По-големите бетонни пластове трябваше да бъдат бетонирани без прекъсване. Това означава, че в един ден на всеки пет минути на строителната площадка пристигат до 60 бетонобъркачки. Ясната насока на Heidelberger Beton към Aug. Prien Bauunternehmung беше, че особено при ниски температури трябва да се планира повече време за втвърдяване и по този начин да се поддържа повече кофраж на склад. Aug. Prien изработи няколко пробни образци на строителната площадка; те бяха документирани от вътрешния технолог по бетона. Това даде възможност да се провери поведението на бетона във времето, дори при ниски температури. Заключение: настройката отне малко повече време, но дори и при най-трудния компонент – основата – всичко работи много добре.

Снимки: Schenk Fleischhaker Architekten

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: