pixel

Унищожените гори в Пирин два пъти повече, отколкото се твърди?

Източник: actualno.com

Над 270 хектара гори завинаги са унищожени в Национален Парк Пирин, а това е два пъти и половина по-голяма площ от концесията, сочи изследване на Атанас Русев, публикувано на сайта Плаж Корал.

Това е и пълният текст на изследването, публикуван от БГНЕС.

„Знаете ли откъде абсолютно нищо не може да се скрие? От горе… Днес в съботния ден реших да проверя какво се случва с природата в Национален Парк Пирин, погледнато обаче … от Космоса.

Използвах сателитни и ортофото изображения с висока резолюция от 2009 и 2011 година (нямам предвид тези от Google), заредих ги в мощен GIS софтуер, нанесох границите на изсечените гори съответно през годините, очертах площите, софтуера ги сметна автоматично и получих съвсем приблизителна 2D представа за това което е извършено там. Да се има предвид че тези изчисления трябва да се завишат, тъй като там наклона е доста голям и реално площите също са доста по-големи. Но да видим изчисленията в този супер орязан и минималистичен 2D вариант.

Да припомня, че концесията е дадена за 99.5 хектара, което е 995 дка или 995 000 кв.м. Какво получих: (да се има предвид споменатото по-горе за разликата между 2 и 3D). До 2009 г. изсечените и усвоени терени възлизат на площ около 217,8 хектара, което е 2178 дка или 2 178 123 кв.м. До 2011 г. са изсечени и усвоени още площи на площ около 15,7 хектара, което е 157 дка или 157 863 кв.м. Като съберем тези числа получаваме че площта на това което е изсечено е 233.5 ха което e 2335 дка или 2 335 000 кв.м. – това в неточния и минималистичен 2D вариант.

Да допуснем че площта е с 15% по-голяма заради наклона – ще получим приблизително числото 268 хектара, което е два пъти и половина по голяма площ от упомената в договора на концесионера.

Сега да допуснем отново приблизително че на всеки 10 кв. метра е имало дърво (а това са гори т.е. гъстотата е по-голяма) – ще получим че са били завинаги унищожени над 268 000 уникални дървета в Национален Парк Пирин – част от световното природно наследство. Да не говорим за другите растителни видове и животински свят.

Въпрос е на часове да се направи точен 3D модел на това което е извършено в тази зона. Защото то граничи с безумието. Пред погледа, с одобрението и пълната подкрепа на управляващите. Грабят и унищожават природата“, заявява в своето изследване Атанас Русев.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: