pixel

300 млн. евро към фирми, за да пестят енергия

зелена енергия

Източник: 24chasa.bg

300 млн. евро чакат към тях да посегнат микро, малки и средни предприятия, които искат да пестят енергия и да са по-конкурентоспособни. 150 млн. евро са безвъзмездна помощ, другите 150 млн. евро са кредитен ресурс от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставена на 6 български банки. Това каза за „24 часа“ министърът на икономиката Делян Добрев.

Процедурата е назована „Енергийна ефективност и зелена икономика“ към оперативната програма „Конкурентоспособност“.

За тези 300 млн. евро могат да подават проекти малки и средни фирми от почти всички сектори. Изключени са банки и застрахователи, строителният бизнес, минно-добивният сектор и селскостопанският и преработващ сектор. „Всички останали могат да кандидатстват“, казва министърът.

Няма минимален праг за сумите по проектите, максималният е 2 млн. лева. Максимумът безвъзмездна помощ е 50%, но може да е 30 и 40 на сто.

При изпълнение на проекта финансирането е предимно ангажимент на фирмата. Тя може да кандидатства за кредит по линията на ЕБВР. Авансовото плащане от безвъзмездната помощ е до 20%. обрев се тревожи, че към момента има малко проекти – към 50 фирми са кандидатствали, а срокът е до края на октомври.

При представяне на проектите няма да се допуска отхвърляне  на фирми. Ако има някакви пропуски, документите ще бъдат връщани, за да бъдат те отстранени, и отново ще се кандидатства. Ако трябва по няколко пъти ще се доработват проектите, но няма да ги задраскваме, казва Добрев.

Освен това не е нужно фирмата да осигурява със собствени средства съфинансирането. Тя може да ползва кредитната линия на Европейската банка за възстановяване и развитие чрез 6 български банки. Това са Алианц банк България, Банка ДСК, Прокредит банк, Райфайзен банк, МКБ Юнионбанк и Уни Кредит Булбанк.

При тази процедура пирамидата е обърната. При другите програми първо се представя проектът, а след това се правят търгове за фирми изпълнители. При тази схема на финансиране не, малко дейности се извършват предварително – търг за изпълнител или доставчик на оборудването или пък енергиен одит, който да предпише какво да се направи, за да се пести енергия. Едва тогава се кандидатства с проект. И това е една от причините фирмите да са предпазливи. Те се притесняват, че
ако не успеят с проекта, всичките разходи си остават за тяхна сметка. Затова министърът и екипът от програмата са решили да не бъде отхвърлян нито един проект.

Според Добрев това обръщане на процеса на кандидатстване едва ли е най-добрият модел, тромав е, но е договорен с еврокомисията през 2010 г. и нямало как да се върне назад. Въпросът сега бил да се улесни малкият и средният бизнес да усвоят парите. Ако част от тях останат, министерството имало вариант да не ги губи, но „хубаво е все пак да се оползотворят“, казва Добрев.

Забелязва се оживление обаче сред малките и средните предприятия при подаване на документи. Вече се регистрирали по 2-3 проекта на ден. Декември проектите били два пъти повече, отколкото през ноември, януари са два пъти повече от тези през декември.

Явно първите месеци от стартирането на тази програма са били необходими на бизнеса тъкмо за да премине през предварителните дейности, преди да подаде проекта.

За какво искат да използат парите фирмите, които са подали документи за кандидатстване досега:

1. Закупуване на соларни инсталации/системи за битова гореща вода;
2. Отоплителни системи с котел на пелети/газ;
3. Термопомпени инсталации за отопление и охлаждане;
4. Топлинна изолация на външни стени/покрив/под;
5. Подмяна на прозорци;
6. Осветителни инсталации;
7. Производствено оборудване: индукционни пещи, флексопечатна машина, линия за производство на декоративно стъкло; медицинско оборудване – 3D дигитален рентгенов томограф; мотокари/газокари/електрокари и др.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: