pixel

Албена“ инвестира в соларни панели

албена

Източник: dnevnik.bg

Албена АД инвестира в 11 „зелени“ хотела в курорта, което е 30% от легловата база на туристическата компания. Това обяви директорът „Маркетинг и продажби“ в дружеството Маргита Тодорова. Намеренията на мениджърския екип е броят на „зелените“ хотели да се увеличава.

По данни на Слави Гигов, зам.-директор „Бизнес развитие“ в курорта, монтираните 900 кв.м соларни панели пестят около 60 хил. лв. годишно за електроенергия. През лятото ще заработи инсталация за биогаз, която ще оползотворява биологичните отпадъци от курорта, както и остатъците от селскостопански растения от дъщерната агрофирма на „Албена“. Фирмата за биогаз е наречена „Перпетуум-мобиле“. Тя е с капацитет 1 мегават и в нея са вложени 3.5 млн. евро. Идеята е водата в бъдещия аквапарк да се отоплява с биомаса и така да се удължи сезонът. Освен това мениджърите на „Албена“ обмислят да отопляват и няколко хотела през зимата, за да ги превърнат в целогодишни.

Отоплението с конвенционални горива не е ефективно, затова „Албена“ се насочва към алтернативните енергийни източници. Според проучванията на Гигов инсталациите на биогаз набират все по-голяма популярност, тъй като за разлика от вятърните генератори и соларните панели не се влияят от капризите на времето.

Инвестициите в зелена енергия направиха „Албена“ победител в националния конкурс „RELACS –  алтернативна енергия в туризма 2013“. В проекта участват над 110 хотела от 15 държави и европейският победител ще бъде излъчен на 8 март.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: